Ventspils ostas darbinieki ir gatavi plašām protesta akcijām

© SputnikВентспилсский порт
Вентспилсский порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gandrīz pusotrs tūkstotis Ventspils ostas uzņēmumu darbinieku un viņu ģimenes cieta Latvijas reakcijas uz ASV sankcijām pret Ventspils mēru dēļ.

RĪGA, 17. janvāris – Sputnik. Ventspils ostas darbinieku arodbiedrības aicina valsti veikt pasākumus attiecībā uz tranzīta kompāniju bloķētajiem kontiem un pretējā gadījumā draud sarīkot plašas protesta akcijas, raksta BB.lv.

Ventspils ostas darbinieku arodbiedrību organizācija, AS "Baltijas ekspresis" Arodbiedrības komiteja un AS "Kālija parks" darbinieku arodbiedrība nosūtīja prezidentam Egilam Levitam, premjerministram Krišjānim Kariņam, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, satiksmes ministram Tālim Linkaitam un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājai Santai Purgailei vēstuli ar aicinājumu nekavējoties iesaistīties problēmas risināšanā un sniegt bankām skaidrojumus par to, kā rīkoties gadījumos, kad "sankcionētā persona, lai arī Uzņēmumu reģistrā minēta kā patiesā labuma guvēja, ar tiesas lēmumu ir pilnībā nodalīta no jebkādas kontroles un ietekmes iespējām".

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Aivars Lembergs aicina premjeru atbildēt par sankcijām pret viņu

Vēstulē teikts, ka daļa uzņēmumu bloķēto kontu dēļ nevar izmaksāt darbiniekiem algas. Vairākums šo uzņēmumu darbinieku dzīvo "no algas līdz algai" – viņiem nav uzkrājumu, un tādēļ jau tuvākajā laikā viņi var zaudēt iespēju pirkt pārtiku savām ģimenēm, apmaksāt komunālos pakalpojumus un segt citus izdevumus.

"ASV sankcijas piemēroja Lembergam, taču ciest nākas teju pusotram tūkstotim Ventspils ostā strādājošo uzņēmumu darbiniekiem un viņu ģimenēm. Situācija ir kritiska, un, ja valdība neiesaistīsies tās risināšanā, arodbiedrības rīkos plašas protesta akcijas," paziņoja Ventspils ostā strādājošo kompāniju Arodbiedrību konsultatīvās padomes vadītājs Linards Gulbis.

Akcijām ir gatava pievienoties arī Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība, kurā ir 4000 biedru.

Pamatojoties uz tā dēvēto Magņitska likumu ASV Valsts kases Ārzemju aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī ieviesa sankcijas pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kā arī pret Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saistībā ar to valdība iniciēja grozījumu par Rīgas un Ventspils ostas pāreju valsts kontrolē un pašvaldības pārstāvju izslēgšanu no šo ostu valdēm. Nākamajā dienā Ventspils Brīvostas pārvalde un Ventspils osta tika izslēgtas no OFAC sankciju saraksta.

Ziņu lente
0