Ārsti aicina padarīt Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus par bezalkoholiskiem

© Foto : info.riga / vizualizācijaРеконструкция Большой эстрады в Межапарке
Реконструкция Большой эстрады в Межапарке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotāji piedāvāja nevienaldzīgiem ārstiem propagandēt veselīgu dzīvesveidu.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Pazīstami Latvijas ārsti, slimnīcu un ārstniecības iestāžu vadītāji aicina Latvijas augstākās amatpersonas, Saeimas deputātus un Rīgas pašvaldību Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā, kuri notiks no 2020. gada 6. līdz 12. jūlijam, aizliegt tirgot alkoholu un tabakas izstrādājumus galvaspilsētā un tās tuvumā esošajās pašvaldībās, vēsta LSM.lv.

Курящий подросток - Sputnik Latvija
Pusaudžiem Latvijā draud sods par cigaretēm kabatās, enerģijas dzērieniem un paģirām

Vēstules autori norāda, ka iepriekšēji svētki, kuri notika 2015. gadā, izcēlās ar "ģīboņu epidēmiju" Dziesmu svētku estrādē, kā arī ar masveida alkohola dzeršanu Daugavas krastmalā.

"Ņemot vērā pētījumos gūtos pierādījumus, kuri liecina par augstu divas un vairāk reizes piedzērušos īpatsvaru 15 gadu vecumā Latvijā - 30,5% zēnu un 25,6% meiteņu, alkohola vieglo pieejamību - 70% 15 gadus veciem skolēnu atzinuši, ka viņiem bijis viegli vai ļoti viegli iegūt kādu no izplatītāko alkoholisko dzērienu veidiem, mums ir priekšlikums valdībai, Saeimai un Rīgas domei," teikts vēstules tekstā.

Vēstules autori aicina aizliegt alkoholisko dzērienu, tabakas un nikotīna izstrādājumu mazumtirdzniecību no 6. līdz 12. jūlijam Rīgā un Pierīgas pašvaldībās, savukārt alkohola tirdzniecību kafejnīcās un restorānos ierobežot no plkst. 16:00 līdz 23:00. Turklāt vēstules autori aicina drošības nolūkos svētku norises laikā ierobežot arī kustības ātrumu Rīgas ielās līdz 40 km/h.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsts Roberts Fūrmanis pauda cerību, ka amatpersonas būs brīvas no alkohola ražotāju ietekmes, un šī ārstu iniciatīva tiks atbalstīta.

Rīgas domē saka, ka aizliegt tirdzniecību uz ielas var, taču pārējais ir valsts pārziņā.

Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs paskaidroja, ka, saskaņā ar likumu mazumtirdzniecību regulē valsts. Un šeit nav pašvaldības kompetences, izņemot ielu tirdzniecību. Taču ja tuvumā ir kāds veikals, degvielas uzpildes stacija vai cits tirdzniecības objekts, kura telpās tirgo alkoholu, tad nebūs skaidrs, kādēļ blakusesošajiem uzņēmējiem ar līdzīgiem nosacījumiem nav atļauts tirgot to pašu preci cita interjera dēļ.

Festivāla rīkotāji atzīmē, ka Skolu jaunatnes svētku koncertu un izmēģinājumu laikā alkoholiskie dzērieni nekad netika pārdoti. Pret ideju izplatīt aizliegumu plašākā zonā viņi attiecas atturīgi.

Девушка показывает татуировку на фестивале Kubana - Sputnik Latvija
Igaunijā bērniem un pusaudžiem vēlas aizliegt tetovējumus un solāriju apmeklēšanu

Dziesmu un deju svētku izpilddirektore Agra Bērziņa atzīmēja, ka problēmu attiecībā uz atkarību no alkohola jauniešu vidū var atrisināt ne tikai ar aizliegumiem vien, bet arī ar pozitīvas radošās pieredzes iespējas palīdzību. Viņi aicina vēstules līdzautorus un citus profesionāļus aktīvi piedalīties veselīga dzīvesveida popularizēšanā ikdienā.

Tomēr svētku rīkotāji paziņo, ka ir gatavi piedāvājumu apspriešanai.

Lēmumu par ierobežojumiem varētu pieņemt Saeima, taču atbildīgās Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Vītenbergs norādīja LTV, ka šis jautājums pagaidām nav plānots izskatīšanai.

Ziņu lente
0