Politologs brīdināja: Latvijas demaršam bēgļu uzņemšanas jautājumā būs sekas

© Sputnik / Oksana DzadanПоселок под Ригой Муцениеки
Поселок под Ригой Муцениеки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija ir neliela valsts un vēlas saglabāt savu identitāti globālajā pasaulē, taču atteikšanās no ES bēgļu izmitināšanas kvotām var novest pie Briseles sankcijām, paziņoja politologs Jurijs Svetovs.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto savas vizītes laikā Latvijā atklāja, ka Budapešta un Rīga ir vienisprātis migrācijas politikas jautājumā. "Mēs vēlamies aizsargāt savas valstis un savus pilsoņus. Mēs atsakāmies no Briseles idejas par obligātajām kvotām," teica diplomāts.

Mazliet pārsteidz, ka Ungārijas demaršam migrantu jautājumā pievienojusies arī Latvija, Sputnik Latvija norādīja politologs un žurnālists Jurijs Svetovs.

"Ungārijas īpašā pozīcija Eiropas Savienībā ir labi zināma. Budapešta jau sen dumpojas un nepiekrīt tam, ka ES nosaka kvotas un piespiež Ungāriju uzņemt migrantus, ko tā uzskata par svešas kultūras cilvēkiem. Par to valsts tiek pastāvīgi kritizēta – Viktors Orbans nesa teju vai galvenā ES nacionālista titulu, taču Ungārija dara savu," paziņoja Svetovs.

Latvija, tāpat kā Ungārija, ir neliela valsts, atzīmēja politologs, un vēlas saglabāt savu identitāti mūsdienu globālajā pasaulē. "Un tomēr kopīgi lieli mērķi – tas ir viens, bet sava valsts – kas cits," paskaidroja Svetovs. Viņš brīdināja, ka tāda pozīcija var draudēt Latvijai ar brīdinājumu no ES vadības puses, iespējama arī prasība tiesā. Taču, Svetovs atgādināja, pret Ungāriju reālas sankcijas migrantu dēļ vēl nav vērstas.

2018. gadā Latvijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde ziņoja, ka dalība ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programmā ir noslēgta. Latvija uzņēmusi 346 bēgļus – 65% no Briseles noteiktās kvotas – 531 cilvēka.

 

Ziņu lente
0