Vairāk kontrabandas un pašbrūvētā: kā iedzīvotāji reaģēs uz akcīzes pieaugumu

© pixabayСтопка водки
Стопка водки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ko Latvijas iedzīvotāji domā par stipro alkoholisko dzērienu akcīzes kraso pieaugumu jau martā un kā viņi plāno mainīt savus ieradumus.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Vairāk nekā puse iedzīvotāju iebilst pret stipro alkoholisko dzērienu akcīzes pieaugumu, liecina pētījumu centra SKDS aptauja. Daļa plāno biežāk lietot viltotus dzērienus.

Aptaujas rezultātus centra direktors Arnis Kaktiņš publicēja savā lapā Twitter

"Aptaujas rezultāti liecina, ka tikai mazliet vairāk kā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju (37%) atbalsta alkohola akcīzes nodokļa pacelšanu no 2020.gada 1.marta. Lielākā daļa (55%) to neatbalsta," konstatēja Kaktiņš.

​Vēl vairāk, gandrīz divas trešdaļas respondentu (68%) atbalsta alkohola akcīzes samazināšanu, ja tas veicinātu labi apmaksātu darba vietu radīšanu Latvijas reģionos. Tikai katrs trešais (23%) neatbalstītu šādu pasākumu.

Знаменитая Московская водка производится только в Латвии - Sputnik Latvija
Dārgāks kļūs gan degvīns, gan benzīns: valdība neatcels nodokļu celšanu

"Visbeidzot.  Aptaujas dati vedina domāt, ka ja līdz šim daudzi kaimiņvalstu iedzīvotāji brauca pirkt alkoholu uz Latviju,  tad līdz ar akcīzes ieaugumu būs otrādi. Jo katrs trešais (34%) apgalvo, ka turpmāk alkoholu pirks citās valstīs, kur tas būs lētāks," uzrakstīja Kaktiņš.

Pie tam katrs desmitais (11%) informēja, ka meklēs iespējas iegādāties viltotu produkciju, bet 8% aptaujāto atzīmēja, ka, visdrīzāk, mēģinās pirkt pašbrūvēto no rokas.

Tikai 29% respondentu norādīja, ka akcīzes pieaugums viņu ieradumus nemainīs – viņi iegādāsies alkoholu Latvijā tikpat regulāri kā agrāk.

​Iepriekš vēstīts, ka no 1.marta stipro alkoholisko dzērienu akcīze valstī pieaugs uzreiz par trešo daļu, taču tas diezin vai papildinās budžetu, kā cer politiķi.

Ziņu lente
0