Par Latvijas 2020. gada dzīvnieku kļuvis bebrs

© pixabayБобер
Бобер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Latvijas Dabas muzejā notiks vairāki pasākumi, kas būs veltīti bebriem, kurus izvēlējās par šī gada dzīvniekiem.

RĪGA, 10. janvāris – Sputnik. Par 2020. gada dzīvnieku izvēlēts Eiropas lielākais grauzējs – Eirāzijas bebrs, vēsta Latvijas Dabas muzejs.

Gada dzīvnieku palīdzēja izvēlēties Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja, mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Jānis Ozoliņš un Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza pārstāvis Mārtiņš Zilgalvis.

Британская кошка - Sputnik Latvija
Tas ir dārgs prieks: eksperts par dzīvnieku apdrošināšanu Latvijā

Pēc dabas pētnieku sacītā, Eirāzijas bebrs ir viens no pretrunīgākajiem zīdītājiem Latvijā. No vienas puses, bebrs ir nekaitīga radība, kas dzīvo ūdenī un izvairās no cilvēkiem. No otras puses, iekārtojot savu dzīves vidi, bebri bieži rada grūtības un nes zaudējumus zemniekiem un mežsaimniecību pārvaldniekiem.

Rīgas Vides pārvaldes uzskaitē atrodas tikai viena bebru ģimene, taču mežu saimniecībā ir pārliecināti, ka Rīgas teritorijā varētu dzīvot aptuveni simts bebru. Galvaspilsētas bebri ir zaudējuši savvaļas dzīvniekiem raksturīgās bailes no cilvēkiem – jau dažus pēdējos gadus viņi iziet uz ielām Rīgas centrā un apgrauž kokus.

Ventspilī un Liepājā arī stipri pieaugusi bebru populācija, kuri nodara nopietnus bojājumus pilsētas iestādījumiem un meliorācijas kanāliem, savukārt pirms diviem gadiem Daugavpilī agresīvs bebrs uzbruka vietējam iedzīvotājam.

Bebra "huligānisko" dabu Latvijā centīsies mainīt Latvijas Dabas muzejs. Šogad muzejā notiks vairāki pasākumi, kas tiks veltīti bebriem, un pirmais no tiem būs ģimenes diena "Noslēpumainais gada dzīvnieks", kura notiks sestdien, 25. janvārī.

Ziņu lente
0