Latvija nav izputējusi ar Jaunā gada salūtiem? Kā svētkus svinēja dažādās pilsētās

© Sputnik / Sergey MelkonovПраздничный салют в честь дня рождения Риги
Праздничный салют в честь дня рождения Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas pilsētas Latvijā ar lielāko šiku sagaidīja Jauno gadu un kur svētkus svinēja pieticīgāk.

RĪGA, 6. janvāris - Sputnik. Jauno gadu līksmi svinēja Ventspils, pilsēta, kas īsi pirms gadu mijas saskārās ar lielām problēmām – ASV sankcijām.

Салют в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā varētu atteikties no Jaungada salūta

Tomēr pilsētas vadība atvēlēja 22 919 eiro svētku salūtam, ko tā pasūtīja uzņēmumā "International Fireworks Design".

Pat galvaspilsēta izrādījās pieticīgāka. Rīgā salūtam no "International Fireworks Design" tika iztērēti 17 600 eiro. Toties Jaunā gada svinības 11. novembra krastmalā Rīgas pašvaldībai izmaksāja 126 465 eiro.

No šiem līdzekļiem tika izmaksāti honorāri mūziķiem un atskaitījumi autoriem par skaņdarbu publisku izpildījumu, kā arī svētku tehniskais atbalsts un drošības dienestu darbs.

Valmierā salūts izmaksāja 8000 eiro, turklāt pašvaldība atzina, ka turpmāk plāno no šīs tradīcijas atteikties. Tiesa, vispirms pašvaldība noskaidros vietējo iedzīvotāju domas.

Liepājā salūts pašvaldībai izmaksāja 12 tūkstošus eiro, taču neviens neplāno no tā atteikties nākotnē. Pašvaldība konstatēja, ka citas pilsoņu izklaides izmaksās dārgāk, tāpēc bez salūta pilsēta nepaliks.

Jūrmalā un Kauguros uzņēmuma "Faville" organizētais salūts izmaksāja 5 592 eiro, savukārt pats Jaunais gads tika nosvinēts par 15 592 eiro.

Jelgava par salūtu uzņēmumam "Cope priekam" samaksāja 4 235 eiro, bet Daugavpils kompānijai "International Fireworks Design" - 9 999 eiro.

Pieticīgāko salūtu sarīkoja Rēzekne. Kompānija "Markli" apņēmās iepriecināt pilsētas iedzīvotājus ar salūtiem tikai par 3000 eiro. Mazliet vairāk iztērēja Jēkabpils – 3 599 eiro, kur ar salūtiem nodarbojās kompānija "Piroteks Balt".

Новый 2020 год - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādus apsveikumus pasaule izdzirdēja Jaunā gada svētkos: gaidāma smaga šķiršanās

Jāpiebilst, ka Pērnavas pilsētas vadība Igaunijā 2019. gadā atteikusies no Jaunā gada svētku salūta. Pilsētas vadība uzskata, ka salūts ir bezjēdzīga naudas šķiešana, turklāt tas ir bīstams dzīvniekiem un apkārtējai videi. Tāpēc tika pieņemts lēmums sagaidīt 2020.gadu bez salūta, bet ietaupītos 4 tūkstošos eiro atvēlēt pilsētas rotājumiem.

Par šo ideju ieinteresējās arī dažas pilsētas Latvijā. Tomēr neviens nav izšķīries atteikties no salūta, vispirms nepajautājis vietējiem iedzīvotājiem. Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis pat salīdzināja salūtu ar šampanieti – katram pašam jāizvēlas, iedzert to vai ne.

Ziņu lente
0