Politika

Interešu aizstāvība un diasporas atbalstīšana: Latvijas ĀM vēlas atvērt vairāk vēstniecību

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrālija, Indonēzija, Āfrika un Latīņamerika: kar varētu tikt atvērtas Latvijas vēstniecības tuvāko gadu laikā un priekš kam Latvijai pārstāvniecības tālās eksotiskās valstīs.

RĪGA, 2. janvāris – Sputnik. Tuvāko gadu laikā Latvijai ir jāpaplašina savu ārvalstu pārstāvniecību tīkls, teikts ikgadējā Ārlietu ministrijas pārskatā par padarītiem darbiem un nākotnes plāniem ārpolitikas un ES virziena darbiem 2019. gadā. Ziņojuma teksts publicēts ministrijas mājaslapā.

Jaunu pārstāvniecību atvēršana ir nepieciešama, lai nodrošinātu labāku Latvijas interešu aizstāvību, Latvijas atpazīstamības nostiprināšanu starptautisko partneru vidū, Latvijas uzņēmēju atbalstīšanu centienos apgūt tālo kontinentu tirgus, pilnvērtīgu konsulāro pakalpojumu sniegšanu Latvijas piederīgajiem un diasporas atbalstīšanu.

"Šobrīd vēstniecību pārklājums nav vērtējams kā optimāls, un to atvēršana ir nākamo gadu uzdevums," teikts ziņojumā.

Tajā tiek piebilsts, ka jautājums par vēstniecības atvēršanu Austrālijā jau sen ir Latvijas ĀM darba dienas kārtībā. Šī pārstāvniecība nodrošinātu valsts interešu aizstāvību Klusā okeāna reģionā, nostiprinātu saikni ar Latvijas diasporu, divpusēju attiecību un ekonomiskās sadarbības attīstību. Lai gan vēstniecību Austrālijā bija paredzēts atvērt jau 2020. gadā, Latvijas ĀM piekrita atlikt šo soli, ņemot vērā krīzes situāciju mediķu algu jautājumā, kurām valdība tā arī neatrada solītos līdzekļus.

Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Par Latviju stāsta šausmu lietas: ārlietu ministrs pastāstīja, kā "piesedz" valsti

Ziņojumā tiek norādīts, ka tagad šis jautājums tiks skatīts 2021. gada budžeta plānošanas gaitā.

Cits virziens, kur varētu tikt atvērta Latvijas vēstniecība, ir Latīņamerika. Reģionālo pārstāvniecību plānots izvietot Brazīlijā – lielākajā reģionālajā lielvalstī ar labi organizētu un reģiona lielāko latviešu diasporu. tādēļ Latvijas ĀM Brazīliju uzskata par loģisku izvēli.

Tiek apspriesta arī nepieciešamība atvērt vēstniecību Āfrikā.

Tāpat Latvijas ĀM iezīmēja vēstniecības atvēršanas perspektīvas Indonēzijā, ar kuru Latvijai notiek visaktīvākais divpusējais dialogs visu Āzijas Dienvidaustrumu valstu vidū. Šādas pārstāvniecības izveidošana nodrošinātu interesantas iespējas Latvijai, jo Indonēzijas tirgum ar 260 miljoniem iedzīvotāju ir plašs potenciāls preču un pakalpojumu eksportam.

Ārpolitikas iestāde apkopos savus piedāvājumus attiecībā uz jaunu vēstniecību atvēršanu speciālā ziņojumā, kurš tiks prezentēts valdības sēdē.

Ziņu lente
0