Liek krievu bērniem un skolotājiem runāt latviski: par "idiotisma kalngalu" Latvijā

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolotājs un Latvijas Krievu savienības loceklis Aleksandrs Ļivčaks likumā prasīto krievu skolēnu sarunāšanos ar krievu skolotājiem latviešu valodā nosauca par "idiotisma kalngalu". Izglītības sistēmā notiek absolūta degradācija!

RĪGA, 22. decembris – Sputnik. Ķīmijas skolotājs un Latvijas Krievu savienības valdes loceklis Aleksandrs Ļivčaks publiskoja savā Facebook lapā publikāciju – kliedzienu par katastrofālu situāciju Latvijas izglītībā.

Ļivčaku šokēja Latvijas skolēnu pirmā semestra atzīmes. Rezultāti ir negatīvi. Un, pēc viņa teiktā, tas nav pirmais nepatīkamais zvaniņš, bet jau skaidras tendences, vienkārši kaut kur tās jau ir sevi parādījušas visā gaismā, bet kaut kur vēl nav nonākušas pilnā apmērā.

Школьный коридор - Sputnik Latvija
Kam izdevīgi krāpt Latvijas tautu: izkliedēsim mītus par krievu skolām

Ļivčaks raksta, ka, pirmkārt, skolām izdevies atrisināt divus ļoti savstarpēji izslēdzošus uzdevumus – ar ļoti zemu zināšanu kvalitāti stipri pārslogot skolēnu, skolotāju un vecākus emocionāli un fiziski.

Skolotāji skaidro slikti, taču prasa ļoti bargi. Ļivčaks atzina, ka pagaidām tas tā ir ne visur un ne vienmēr, taču tas jau ir fakts.

Turklāt nav iespējams atlaist sliktu skolotāju, jo nav kas nāks viņa vietā. Pedagogu nav. lielākoties kolektīvos strādā pirmspensijas vecuma skolotāji, kuri visi kopā var aiziet pensijā.

Saskaņā ar Ļivčaka novērojumiem, Daugavpilī situācija ar skolotāju trūkumu pagaidām nav tik asa, tā, drīzāk, ir vērojama atsevišķos priekšmetos, taču Rīgā tā jau kļuvusi par totāli draudošu situāciju.

Un par "idiotisma kalngalu" Ļivčaks dēvē prasības, ko izvirza Latvija izglītības reforma.

"Likumā prasītā krievu skolotāja sarunāšanās ar krievu bērniem latviešu valodā vispār ir idiotisma kalngals, kas bērniem, vecākiem un skolotājiem provocē nervozitāti, daudzos gadījumos krasi samazina mācību produktivitāti, nogurdina, demotivē," uzsver viņš.

Ļivčaks norāda, ka šī iemesla dēļ bērni pārstājuši lasīt. Un arī tas ir mūsdienu izglītības sistēmas "nopelns".

"Tas ir tas, pie kā mēs esam nonākuši šodien. Kad valstī ir absolūts sabrukums ekonomikā, medicīnā, politiskajā sistēmā un tā tālāk, skola nevar būt normālā stāvoklī. Tā degradē kopā ar valsti un sabiedrību," apkopo skolotājs izglītības reformas un vispār visu to, kas notiek Latvijā valdības iniciatīvu dēļ.

Latvijā dzīvo mazāk nekā divi miljoni cilvēku. Neraugoties uz to, ka krievu valodā runā ap 40% valsts iedzīvotāju, vienīgā valsts valoda Latvijā ir latviešu valoda. Pērn valstī stājās spēkā grozījumi Izglītības likumā, kuri paredz visas vidējās izglītības pāreju uz mācībām latviešu valodā līdz 2021.-2022. mācību gadam.

Latvijas krievvalodīgie uztvēra izglītības reformu ārkārtīgi negatīvi, valsti pāršalca protestu vilni. Maskava apsolīja izdarīt visu no tās atkarīgo krievvalodīgo tiesību ievērošanai Latvijā iegūt izglītību krievu valodā. Krievija vairākkārt piesaistījusi ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesību aizstāvības struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. KF Valsts dome pieņēmusi paziņojumu par ekonomiskajiem pasākumiem attiecībā pret Latviju saistībā ar republikā rosināto izglītības reformu.

Ziņu lente
0