Latvijā noteikta soda nauda - 2000 eiro par mēģinājumu slēpties no policijas

© Valsts policijaПолиция Латвии
Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bēgšana no policijas tagad pārkāpējam izmaksās pārlieku dārgi, bet dokumentus varēs pārbaudīt arī pašvaldības transporta kontroles dienestu darbinieki.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Grozījumi, ko Saeima pieņēma ceturtdien, 19. decembrī, paredz stingrāku sodu autovadītājiem par dažādiem pārkāpumiem, vēsta Bb.lv.

Cita starpā, saskaņā ar jaunajiem Ceļu satiksmes likuma grozījumiem, autovadītāju dokumentus varēs pārbaudīt pašvaldības transporta kontroles dienestu darbinieki.

Savukārt visus, kas cer aizbēgt vai aizbraukt no varas pārstāvjiem, gaida iespaidīgs naudas sods. Pat nepakļaušanos prasībai apturēt transporta līdzekli, ko izteikusi pilnvarotā persona, draud soda nauda 400 vienību apmērā (1 vienība līdzinās 5 eiro).

Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Par dzīvesvietas deklarācijas trūkumu draud liela soda nauda

Tātad "ātrbraucējam" nāksies samaksāt soda naudu 2000 eiro apmērā, turklāt viņš zaudēs tiesības uz 5 gadiem.

Turklāt autovadītāji alkohola reibuma stāvoklī, kuru asinīs konstatētais alkohola saturs sasniedz 1-1,5 promile, saņems sodu 170-280 vienību apmērā (850-1400 eiro).

Ja tiks konstatēts, ka alkohola saturs pārsniedz 1,5 promile, autovadītājs samaksās sodu 240-400 vienību (1200-2000 eiro) apmērā un tāpat zaudēs tiesības uz 5 gadiem.

Šis sods tiks piespriests arī autovadītājiem narkotisko vai psihotropo vielu reibuma stāvoklī.

Sods paredzēts arī iereibušiem velosipēdistiem. Viņiem nāksies samaksāt 24 vienības (120 eiro) par sēšanos pie stūres reibumā.

Atzīmēts, ka grozījumi stāsies spēkā vienlaikus ar jauno Administratīvās atbildības likumu.

Latviju gaida haoss uz ceļiem?

Iepriekš bija plānots, ka no nākamā gada 1. janvāra Latvijā stāsies spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums, un policistiem klāsies grūti, tāpat kā autovadītājiem.

Pērnā gada oktobrī pieņemtais likums stāsies Administratīvo pārkāpumu kodeksa vietā, kas ar uzlabojumiem lietots visu laiku kopš neatkarības atjaunošanas. Pārmaiņas skars gan sodu piemērošanas kārtību, gan pašus sodus. Taču ministrijas vēl nav paveikušas savus uzdevumus un policisti to nevarēs izdarīt.

Līdz šim visi sodi bija minēti Administratīvo pārkāpumu kodeksā, bet turpmāk tie būs jāmeklē katras konkrētās nozares likumā. Piemēram, autovadītājiem sodi par pārkāpumiem būs ierakstīti Ceļu satiksmes likumā.

Колесо гоночного автомобиля - Sputnik Latvija
Ar sodu ir par maz: par plikām riepām tiks konfiscētas numura zīmes

Interesantākais ir tas, ka attiecīgie grozījumi vēl nav pieņemti, lai arī šiem pārkāpumiem sods tiek piemērots visbiežāk.

Līdz galam nav pabeigta un testēta arī elektroniskā platforma APAS, kurā būs jāstrādā ar administratīvajiem pārkāpumiem. Tās izveidei Iekšlietu ministrija no saviem resursiem novirzījusi vairāk nekā divus miljonus eiro. IeM apgalvoja, ka sistēmu nav iespējams pabeigt un notestēt, kamēr nav pieņemti nozīmīgākie likumi, piemēram, Ceļu satiksmes likums, kas ietver lielu daļu ikdienā piemēroto sodu.

Iekšlietu ministrija jau vairākkārt lūgusi gan valdībai, gan Saeimai atlikt likuma spēkā stāšanās laiku par pusgadu vai gadu, jo pretējā gadījumā gadu mijā iestāsies haoss. Galu galā tika pieņemts lēmums atlikt likuma stāšanos spēkā uz sešiem mēnešiem.

Ziņu lente
0