Cūku mēris un salnas: Latvijas zemnieki apkopojuši gada rezultātus

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasСвиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате
Свиньи в стойле на мясоперерабатывающем комбинате - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki apkopojuši aizejošā, 2019. gada rezultātus un palikuši itin apmierināti: izslaukums ir pietiekams, labība savākta, par cūku mēri izdevies apturēt.

RĪGA, 20. decembris — Sputnik. Ar aizejošā gada rezultātiem lauksaimnieki Latvijā kopumā ir apmierināti, pastāstīja Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektors Guntis Vilnītis, vēsta Rus.lsm.lv.

Piena iepirkuma cenas nekritās zem gaidītajām, izdevies ievākt pietiekamu labības ražu, turklāt apturēta Āfrikas cūku mēra izplatība, kas varēja nodarīt būtisku kaitējumu Latvijas lopkopībai.

Taču, Vilnītis atzīmēja, bijušas arī neveiksmes, piemēram, cietuši dārzkopji. Pēc salnām, kas skāra dārzus 2019.gada maijā, vairākas saimniecības nav sagaidījušas nekādu ražu.

Дом в деревне - Sputnik Latvija
"Sausā tualete, pusotras govs un sauja sīpolu": kāpēc Latvijā kļūst tukšāki lauki

Neskatoties uz Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes ģenerāldirektora aprakstītajiem sasniegumiem, Latvijai tomēr nav izdevies izvairīties no produktu cenu pieauguma.

Pie tam lielākā nozīme bija maizes un graudaugu cenu pieaugumam – par 8,5% salīdzinājumā ar pērnā gada augustu, svaigi dārzeņi sadārdzinājās par 37,7%, kartupeļi — par 29,5%, cūkgaļa — par 12,1%.

Finanšu ministrija paskaidroja, ka pie visa vainīgi ārējie faktori. Ierēdņi norādīja, ka nelabvēlīgie laikapstākļi pērnvasar un šogad vairākās Eiropas valstīs negatīvi ietekmējuši graudaugu un dārzeņu ražu, kā arī to piedāvājumu tirgū. Šī iemesla dēļ cenas pieaugušas.

Savukārt cūkgaļas cenas pieaugušas, ņemot vērā tās deficītu Ķīnā, kas vienlaikus ir tās lielākais ražotājs un patērētājs. Cūkgaļas deficīts saistīts ar ASV un Ķīnas tirdzniecības karu, kura rezultātā Ķīna noteica nodevu cūkgaļas importam no ASV, kā arī ar ĀCM izplatīšanos Ķīnā, ko Latvijā izdevies pārvarēt.

Ziņu lente
0