Uzņēmējs: vietējie neiet strādāt par tūkstoti eiro, talkā nāk ukraiņi

© Foto : Karavela / KAIJAРыбоконсервный завод Kaija/Karavela
Рыбоконсервный завод Kaija/Karavela - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņēmuma "Karavela" vadītājs Andris Bite ir pārliecināts: kamēr Latvijas valdība nenodrošinās vienkāršākas prasības ārvalstu darbaspēkam, valsts ik gadus zaudēs lielu naudu.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. "Кaravela" ir lielākais zivju konservu ražotājs Baltijā, savas preces tas eksportē vairāk nekā uz 30 valstīm. Protams, uzņēmums saskaras ar kvalitatīvu kadru deficītu darba tirgū, stāsta Rus.db.lv.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Latvijā ir 52 tūkstoši bezdarbnieku ikvienai gaumei: bizness nesagaidīs viesstrādniekus

Uzņēmuma vadītājs Andris Bite nesenajā Ministru kabineta sēdē, kur tika izskatīts jautājums par ārvalstu darbaspēka ievešanas noteikumu atvieglošanu, pastāstīja par situāciju savā uzņēmumā.

Viņš informēja, ka patlaban "Karavelā" strādā aptuveni 700 cilvēki, nodokļos uzņēmums maksā apmēram 6 miljonus eiro gadā. Bite norādīja, ka viņa uzņēmums ir klasisks piemērs, kas atspoguļo stāvokli lielākajā daļā firmu Latvijā.

Uzņēmējs stāstīja, ka nodarbina gan vietējos, gan ārvalstu darbiniekus. Vidējā alga uzņēmumā mazliet pārsniedz 1 tūkst. eiro, tātad aptuveni līdzinās vidējam atalgojumam valstī. Darbs cehā parasti neprasa kvalifikāciju, taču ir visai smags. Rīgā uzņēmums uzcēlis kopmītni darbiniekiem, tomēr gada laikā no Latvijas tajā darbā iekārtojušies četri cilvēki, pie tam darbu pametuši vairāk nekā četri darbinieki. Uzņēmums ir spiests meklēt strādniekus ārzemēs. Ar sarežģītu birokrātisku procedūru palīdzību izdevies pieņemt darbā sešus Ukrainas pilsoņus. Vēl 62 ukraiņi atbraukuši no Polijas. Biznesmenis sūdzējās par to, ka gada laikā aptuveni pusmiljons eiro nodokļos tikai no viņa uzņēmuma vien "aizgājis" uz Poliju.

Работник меняет колесо в шиномонтажной мастерской - Sputnik Latvija
Uz LR laužas 5000 ukraiņu viesstrādnieku: par mentalitāti un krievu valodu dod 1000 eiro

Bite uzskata, ka ekonomika ir dzīvs organisms, un situācijā, ja Latvija nepielāgos normatīvos aktus tā, lai uzņēmumiem būtu vienkāršāk noalgot ārvalstu darbiniekus, valsts turpinās zaudēt naudu. Biznesmenis uzskata, ka Latvijā nāktos vienkāršot prasības pret ārvalstu darba spēku.

Bite atgādināja, ka, pirms pieņemt darbā ārvalstnieku "Karavelas" cehā, nākas lūgt uzrādīt diplomu par to, ka viņš var strādāt zivju apstrādes nozarē. Taču Ukrainā tādas nozares nav, un galu galā darbinieki pērk viltotus diplomus kaut kur metro. Uzņēmējs paskaidroja, ka visi darbinieki tiek apmācīti. Pie tam sarunā valdības sēdē viņš apliecināja, ka vietējie darbinieki šāda lēmuma gadījumā necietīs – viņi var strādāt augstākos amatos, turklāt piebilda: ja kāds uzskata, ka Latvijā ir bezdarbs, tie ir meli un fikcija.

Ziņu lente
0