Pimenovs: Venēcijas komisija neļaus Latvijas valdībai izrēķināties ar krieviem

© Sputnik / Sergey MelkonovИнициатор экспозиции, депутат Сейма Игорь Пименов
Инициатор экспозиции, депутат Сейма Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Venēcijas komisija jau pieņēmusi konkrētus lēmumus par dažādu valstu iniciatīvām maākumtautību izglītības jautājumos, atgādināja deputāts Igors Pimenovs.

RĪGA, 11.decembris – Sputnik. Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Vienlīdzības jautājumu un diskriminācijas apkarošanas komiteja lūgusi Venēcijas komisiju – EP ekspertu iestādi, kas izvērtē nacionālo likumu atbilstību demokrātijas un cilvēktiesību likumiem – novērtēt Latvijas likumdošanu mazākumtautību izglītības jautājumā.

Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" pauda cerību, ka Venēcijas komisijas vērtējums par Latvijas īstenoto izglītības reformu būs objektīvs, neatkarīgs un zinošs.

"Ir precedenti, kad Venēcijas komisija pieņēmusi itin konkrētus lēmumus par tās vai citas valsts iniciatīvām attiecībā pret mazākumtautību izglītību. Ceru, ka šoreiz Venēcijas komisija būs konsekventa, un Latvijas valstij neizdosies izlikties, it kā nekas nenotiktu," Pimenovs teica Sputnik Latvija.

Deputāts norādīja: jau fakts, ka komisija sākusi izskatīt Latvijas Republikas iekšējo lietu pēc būtības, ir ļoti sāpīgs notikums gan Latvijas valdībai, gan parlamentam, kas pieņēmis Izglītības likuma grozījumus.

Юрий Петропавловский - Sputnik Latvija
Petropavlovskis: krievu valodas aizstāvības akcijas Latvijā nebeigsies

"Agrāk valdība darīja visu iespējamo, lai strīdi neizietu ārpus valsts. Latvijas notikumu starptautiskā aktualizācija nāk par labu krievvalodīgo un citu republikā dzīvojošo mazākumtautību likumīgo interešu izpausmei," uzsvēra Pimenovs.

Krievija jau vairākkārt piesaistījusi ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas valdības diskriminējošajai politikai valodas sfērā. KF Valsts dome pieņēmusi rezolūciju par ekonomiskajiem pasākumiem pret Latviju, ņemot vērā valstī notiekošo izglītības reformu, kas paredz pāreju pie mācībām latviešu valodā līdz 2021./22. mācību gadam.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu uztvēra ļoti negatīvi, pār valsti vēlās protestu vilnis. Maskava apsolīja darīt visu iespējamo, lai panāktu Latvijā dzīvojošo krievvalodīgo tiesību ievērošanu uz izglītību dzimtajā valodā.

Пименов: Венецианская комиссия не даст власти расправиться с русскими Латвии
Ziņu lente
0