Dombrovskis: Latvija iekļauta melnajā sarakstā

© Sputnik / Sergey MelkonovВентспилсский свободный порт
Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Finanšu ministrija parasti ievieš sankcijas pret korumpētām personām no valstīm, kurās tiesu sistēma faktiski nedarbojas.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa") komentēja Ventspils mēra Aivara Lemberga iekļaušanu ASV sankciju sarakstā.

Aizvakar tā saucamā globālā Magņitska akta ietvaros ASV Finanšu ministrija ieviesa sankcijas pret 15 fiziskām personām un 29 kompānijām no Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas.

Любовь Швецова - Sputnik Latvija
Švecova par ASV sankcijām pret Lembergu: notiek cīņa par ietekmes sfērām

Ierobežojošie pasākumi vērsti pret Aivaru Lembergu, kā arī ar viņu saistītajiem uzņēmumiem – Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

ASV Finanšu ministrija noteica 30 dienu periodu, kura laikā organizācijām un kompānijām, kam izveidojušās lietišķas attiecības ar minētajām struktūrām, jāpārtrauc operācijas ar tām.

"Pret Latvijas oligarhu Aivaru Lembergu vērstas sankcijas par to, ka, būdams ārvalstnieks, viņš iekļauts sarakstā kā amatpersona vai bijusī amatpersona, kura atbildīga vai tieši vai netieši iesaistīta korupcijā, tajā skaitā valsts mantas piesavināšanās, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu," teikts ASV Finanšu ministrijas paziņojumā.

Latvijas ĀM brīdina, ka ikviens, kas veiks finansiālus pārskaitījumus šīm personām un organizācijām, arī var tikt iekļauts ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos. ĀM pievērsa uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar ASV OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā.

Pēc Dombrovska domām, nekādu iemeslu priekam nav.

Pirmkārt, Ventspils ostas un no tās atkarīgās industriālās zonas kontu slēgšanas rezultātā cietīs 2400 cilvēki, kuri nevarēs saņem algas, tāpat kā viņu ģimenes locekļi (savas domas politiķis pauda pirms ziņas par to, ka Lembergs nolēmis pamest ostas valdi – red.).

"Otrkārt un galvenokārt. Runa ir par melno sarakstu, kura pamatā ir tā saucamais globālais Magņitska akts, sākotnēji pieņemts cīņai ar "cilvēktiesību pārkāpumiem visā pasaulē". Pēc tam to papildināja cīņai ar "kleptokrātiem un korumpantiem". Pret ko tas tika izmantots? Ģeogrāfja ir aptuveni sekojoša: Gambija, Nikaragva, Kongo, Dominikānas Republika, Haiti utt.

Citiem vārdiem sakot, tamlīdzīgas sankcijas tiek piemērotas pret valstīm, kurās faktiski nedarbojas tiesu sistēma, kas nepārprotami nespēj patstāvīgi notiesāt savus aizdomās turamos "kleptokrātus". Kur ir iemesls sajūsmai? Par to, ka Latvija nostādīta vienā rindā ar banānu republikām?

Faktiski starptautiskā kauna melnajā sarakstā iekļauta visa Latvijas tiesu sistēma, visi tieslietu ministri, kuri atbildēja par tās kontroli un funkcionēšanu, šo ministru politiskās partijas (gandrīz vienmēr – Nacionālā apvienība). Un galu galā – VISI to koalīcijas partneri, ieskaitot "Vienotību".

Tātad ASV pilsonim premjeram Kariņam būtu īstais laiks atsākt savu mantru "Latvija ir izdevusies valsts", "Latvija ir izdevusies valsts",  "Latvija ir..."

Tikai viens neērts jautājums. Pret cik daudzām valstīm, kas ir "izdevušās", vērsts "Magņitska akts?" uzrakstīja Dombrovskis savā lapā Facebook.

Ziņu lente
0