Politika

Apsteigt ASV: valsts vēlas pārņemt savā ziņā ostas Rīgā un Ventspilī

© SputnikСвободный порт Вентспилса
Свободный порт Вентспилса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aivars Lembergs pieņēmis lēmumu pamest Ventspils ostas valdi, taču valsts nolēmusi to ņemt savā ziņā, tāpat kā Rīgas ostu – ko var zināt, pret ko ASV Finanšu ministrija vēl vērsīs sankcijas.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Valsts pārņems savā ziņā Rīgas un Ventspils ostas, paziņojis Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš, vēsta Mixnews.

Lai valsts varētu pārņemt kontroli pār ostām, Satiksmes ministrija gatavo speciālus likuma grozījumus, kas tiks izskatīti valdības ārkārtas sēdē trešdien, 11.decembrī.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Labi, ka neuzmeta bumbu uz galvas: Lembergs tagad ir kā Kims Čenuns

"Likuma izmaiņas nepieciešamas, lai pēc ASV Finanšu ministrijas lēmuma no Ventspils ostas darbības tiktu nodalīta persona, pret kuru vērstas sankcijas," paskaidroja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Pamatojot nepieciešamību pārņemt valsts kontrolē arī Rīgas ostu, satiksmes ministrs Tālis Linkaits skaidroja, ka Rīga un Ventspils ir divas lielākās ostas Latvijā, turklāt Rīgā ir zināma ietekme šīm fiziskajām un juridiskajām personām", pret ko vērstas ASV sankcijas.

"Lai novērstu iespēju, ka arī uz Rīgu varētu attiekties jebkāda veida sankcijas vai ierobežojumi, es uzskatu, ka vajadzīgs mūsu proaktīvs solis, lai risinātu vienlaikus gan Rīgas, gan Ventspils ostu pārvaldības jautājumus," apgalvoja satiksmes ministrs.

Iepriekš kļuva zināms, ka tā saucamā globālā Magņitska akta ietvaros ASV Finanšu ministrija ieviesusi sankcijas pret 15 fiziskām personām un 29 kompānijām no Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas. Ierobežojošie pasākumi vērsti pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
ASV ievieš sankcijas pret Lembergu un četriem uzņēmumiem Latvijā

Latvijas ĀM brīdināja, ka ikviens, kas veiks finansiālus pārskaitījumus šīm personām un organizācijām, arī var tikt iekļauts ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos. ĀM pievērsa uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar ASV OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā.

10.decembrī Aivars Lembergs pameta Ventspils ostas valdes locekļa amatu, lai, pēc viņa vārdiem, neradītu šķēršļus valdes darbībai un nekaitētu ostas konkurētspējai.

Situācijai Ventspils ostā tik veltīta arī valdības sēde vakar. Partijas "Jaunā konservatīvā partija" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe žurnālistiem pazstāstīja, ka JKP plānojusi ierosināt valdībai pārņemt ostas pārvaldi un pārvērst to par valsts uzņēmumu. Šis ierosinājums bija iekļauts arī JKP priekšvēlēšanu programmā.

Iepriekš A.Lembergs paziņoja, ka sankcijas pret viņu iniciējis tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ziņu lente
0