Labi, ka neuzmeta bumbu uz galvas: Lembergs tagad ir kā Kims Čenuns

© ILMARS ZNOTINS / afpМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Finanšu ministrija apgalvo, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs iesaistītas korupcijā, Latvijas Ārlietu ministrija iesaka nepārskaitīt naudu politiķim un viņa uzņēmumiem.

RĪGA, 10. decembris — Sputnik. Ventspils mērs Aivars Lembergs komentēja ASV Finanšu ministrijas lēmumu noteikt pret viņu sankcijas, vēsta Rus.ventasbalss.lv.

Vakar tā saucamā globālā Magņitska akta ietvaros ASV Finanšu ministrija ieviesa sankcijas pret 15 fiziskām personām un 29 kompānijām no Eiropas, Āzijas un Latīņamerikas.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
ASV ievieš sankcijas pret Lembergu un četriem uzņēmumiem Latvijā

Ierobežojošie pasākumi vērsti pret Ventspils brīvostu, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa Attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

ASV FM apgalvo, ka Lembergs atbildīgs vai tieši vai netieši iesaistīts korupcijā, tajā skaitā valsts mantas nelikumīgā piesavināšanā, korupcijā, kas saistīta ar publiskiem iepirkumiem vai kukuļošanu.

Latvijas ĀM brīdina, ka ikviens, kas veiks finansiālus pārskaitījumus šīm personām un organizācijām, arī var tikt iekļauts ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstos. ĀM pievērsa uzmanību, ka jau noslēgto līgumu izpilde ar ASV OFAC sankcionētām personām var būt apgrūtināta vai neiespējama, kamēr sankcijas ir spēkā.

Kā amerikāņiem uzrakstīja, tā viņi pārkopēja

Lembergs pastāstīja, "Rīgas zvirbuļi" jau iepriekš esot pačukstējuši, ka šāds ASV lēmums tiek gatavots un to esot kārtojuši divi Latvijas valdības pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kuri Lembergā saskata nopietnu politisko konkurentu.

Lembergs uzskata, ka ASV nemēģina izprast kompāniju darbu, pret kurām attiecinātas sankcijas, piemēram, Ventspils Brīvostas pārvaldē ir astoņi valdes locekļi, no kuriem četri ir no Latvijas valdības, nevis viens pats Lembergs, tātad ASV sankcijas vērstas pret Latvijas Republikas valdību.

Сенат США - Sputnik Latvija
ASV Kongress plāno vērst aizsardzības budžetu pret "Ziemeļu straumi 2"

"Nevalstiskas organizācijas pieder vienādās daļās visiem dalībniekiem, nevis vienam cilvēkam. Visi darījumi ir absolūti caurspīdīgi un ar ārzemēm nav nekāda sakara. Tādas ir tās politiskās cīņas modernās metodes. Labi, ka neuzmeta bumbu uz galvas, lai tiktu ar mani galā," izteicās politiķis.

Uz jautājumu, kas tagad notiks ar minētajām četrām organizācijām, Lembergs atbildēja, ka šīs sankcijas ir norādījums tikai ASV kompānijām, fiziskām personām un attiecas uz aktīviem ASV.

"Ne man personīgi, ne kādai no šīm organizācijai nav darīšanu ar fiziskām un juridiskām personām ASV, kur man nav nekādu aktīvu. Brīvostas pārvalde nav manis kontrolēta organizācija, tā ir valsts atvasināta publiska persona, kas pieder valstij. Man nevar būt sekas, jo nav nekādu biznesa darījumu ar fiziskām un juridiskām personām. Man ir neliels privāts konts, ar kuru veicu vienkāršus norēķinus. Tāpat man nav nekādu īpašumu, kuriem jau nebūtu uzlikts arests. Tiem uzlikts arests jau pirms 12 gadiem, turklāt tie neatrodas ASV," uzsvēra Lembergs.

Lembergs arī atgādināja, ka viņam uzrādīta apsūdzība par kukuļa izspiešanu pirms 25 gadiem, bet tur "nekas vairāk nav".

"Kā amerikāņiem uzrakstīja, tā viņi pārkopēja, jo ne jau viņi zina, iedziļinās un interesējas par tādas mazas pilsētas kā Ventspils mēru. Jāsaprot tomēr mērogi, jo es taču neesmu pasaules mēroga vecis. Tagad iznāk, ka gandrīz esmu tas pats, kas Kims Čenuns, Vladimirs Putins un kas tur vēl tie varenie," sacīja politiķis.

Lembergs ironiski pauda cerību, ka viņam pēc ASV lēmuma vismaz tiks ļauts "ēst, dzert un staigāt".

Ziņu lente
0