Politika

Politiķis novērtējis Fileja lietu: cenšas panākt, lai ciestu gadiem ilgi

© Sputnik / Sergey MelkonovМирослав Митрофанов на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г.
Мирослав Митрофанов на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publikācijā, par kuru Aleksandram Filejam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, netiek ne attaisnoti, ne slavēti totalitārie režīmi – apsūdzība ir "baltiem diegiem šūta", uzskata Miroslavs Mitrofanovs.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. Rīgas tiesu apgabala prokuratūra izvirzījusi apsūdzību Latvijas Krievu savienības valdes loceklim Aleksandram Filejam. Aktīvists apsūdzēts par "Latvijas okupācijas noliegšanu", ņemot vērā viņa publikāciju Facebook. Filejs vainu neatzina, lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana, vēstīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Latvijas Krievu savienība apņēmusies aizsargāt kolēgi, viņam tiks sniegta juridiskā un organizatoriskā palīdzība, Sputnik Latvija pastāstīja partijas līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

"Apsūdzības pamatā ir politiskā oponenta sūdzība, tā turpina skumjo tradīciju – polemikas un diskusiju vietā oponenti ķeras pie ziņojumiem policijai, izmantojot tiesībsargājošās iestādes politiskās izrēķināšanās labad. Ziņojumu par Fileju uzrakstījis valdošās partijas biedrs," konstatēja Mitrofanovs.

Pēc politiķa domām, Fileja raksts, uz kā balstās krimināllieta, ir polemisks un daudznozīmīgs, tas aicina sākt diskusiju un prasa nopietnu argumentāciju, lai to atspēkotu. "Tas bija uzrakstīts, lai radītu diskusiju. Tas, par ko apsūdz Fileju, ir aiz ausīm pievilkts – viņa rakstā nav nekādas totalitāro režīmu attaisnošānas un slavināšanas," konstatēja Mitrofanovs.

Viņš pieļāva, ka Fileja lieta nostāsies līdzās Aleksandra Gapoņenko un Vladimira Lindermana lietām.

"Tas būs garlaicīgs, gadiem ilgs, sāpīgs process, kas pats par sevi kļūs par zināmu soda formu. Cilvēks visu laiku ir stresā, ierobežotas viņa iespējas. Faktiski tāds ir vajāšanas organizatoru mērķis – lai cilvēks ciestu, neatkarīgi no tiesvedības rezultāta," uzsvēra politiķis.

Politiskie strīdi ir jārisina parlamenta tribīnē un avīzēs, nevis ar policijas palīdzību, un Latvijas Krievu savienība turpinās darbu šajā jomā, piezīmēja Mitrofanovs.

Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija
Ieraudzījis publikāciju par "valsts okupāciju": Golubevs pastāstīja, kā ziņojis par Fileju

Aleksandra Fileja publikācijā, kas nāca klajā 17.jūnijā, teikts, ka "tieši piems septiņdesmit deviņiem gadiem uz nikna nacionālisma principiem veidota diktatora režīmā iegrimušajā Latvijā tika ievests ierobežots Sarkanās armijas kontingents. Šī akta rezultātā tika ātri nodibināta padomju vara". Sūdzību par publikāciju Valsts drošības dienestam nosūtījis "Jaunās Vienotības" pārstāvis Dmitrijs Golubevs.

Trīs dienas vēlāk VDD ierosināja pret Fileju krimināllietu saskaņā ar 74.1 pantu " Par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu." Filejam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbs, vai naudas sods. Novembrī lieta tika nodota prokuratūrai.

Митрофанов: преследователи хотят, чтобы Филей страдал независимо от исхода суда
Ziņu lente
0