Labklājības ministrija "bioūdens" tirgotājam piešķīra sociālā uzņēmuma statusu

© Photo Valsts kanceleja/ State ChancelleryРамона Петравича
Рамона Петравича - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Strukturētā bioūdens" ražotājs apbalvots par invalīdu nodarbināšanu, kaut gan patiesībā viņi uzņēmumā nestrādā.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Labklājības ministrija ļāva "bioūdens" tirgotājam Memory Water pretendēt uz sociālo uzņēmumu dotācijām, iespējams, apmaiņā pret atbalstu partijai KPV LV, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Iepriekš Pārtikas un veterinārais dienests, Veselības inspekcija, Pārtikas drošības, dzīvnieku un apkārtējās vides veselības institūts BIOR pārbaudīja uzņēmuma paziņojumus par "strukturēto bioūdeni" un secināja, ka patērētājus maldina attiecībā uz produkta kvalitāti.

Юрис Янсонс - Sputnik Latvija
Latvijai no nabadzības ārā netikt: tiesībsargs novērtējis budžetu

Pērn Memory Water jau saņēma no Labklājības ministrijas un Attīstības finanšu institūcijas Altum grantu par dalību cilvēku iesaistīšanas programmā, kuri tiek izslēgti no darba tirgus sociālu, medicīnisku vai citu iemeslu dēļ. Memory Water pieņēma darbā 13 cilvēkus ar invaliditāti, un par saņemto naudu iegādājās 100 tūkstošus eiro vērtu aprīkojumu.

Šoreiz Jānim Pļaviņam piederošie uzņēmumi Memory Water un Prana Energy pieteicās sociālo uzņēmumu statusam, jo pusei to darbinieku ir invaliditāte.

Taču noskaidrojās, ka no 13 cilvēkiem ar invaliditāti, kurus pieņēma darbā Memory Water, tikai viens saņem algu, kas ir augstāka par minimālo algu, savukārt deviņiem cilvēkiem alga nepārsniedz 35 eiro, jo viņi strādā desmit stundas mēnesī.

Eksperti aprēķināja, ka Memory Water izpilda Sociālo uzņēmumu likuma prasības tikai formāli un tā darbība nesniedz prasīto pozitīvo sociālo ietekmi, un vienbalsīgi atcēla kompānijai sociālā uzņēmuma statusu.

Силуэт девушки - Sputnik Latvija
Viņķele izteica viedokli par garīgi slimo cilvēku stāvokli Latvijā

Pēc Pļaviņa domām, komisijas apsūdzības ir nepamatotas, jo likumā nav teikts, cik stundas darbiniekiem ar invaliditāti ir jāstrādā. Pēc viņa sacītā, šie darbinieki ir vairāk iesaistīti pārdošanā un preču piedāvāšanā, tāpat viņi var strādāt attālināti, atrodoties mājās.

Pļaviņš apstrīdēja komisijas lēmumu, un Labklājības ministrijas vadība nolēma, ka taisnība ir uzņēmēja pusē. Saskaņā ar Labklājības ministrijas valsts sekretāra lēmumu, Memory Water tika piešķirts sociālā uzņēmuma statuss no 19. novembra, savukārt Prana Energy – no 3. decembra. Šis ir pirmais gadījums, kad eksperti atteicās piešķirt statusu, taču ministrija to izsniedza, norāda žurnālisti.

Raidījums atgādina, ka šogad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) piemēroja Memory Water naudas sodu 600 eiro apmērā par KPV LV priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu, neiesniedzot KNAB izcenojumus to izvietošanai.

Atbildot uz jautājumu, vai sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanā savu lomu nospēlējis fakts, ka Memory Water ir partijas atbalstītājs, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) paziņoja, ka to nedrīkstot komentēt un ka viņa nezina, vai uzņēmums ir kaut ko ziedojis viņas partijai.

Ziņu lente
0