Par dzīvesvietas deklarācijas trūkumu draud liela soda nauda

© Sputnik / Кирилл КаллиниковВходная дверь в квартире многоэтажного жилого дома
Входная дверь в квартире многоэтажного жилого дома - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ļoti ērti: ikviens, kam ienācis prātā, var bez jūsu atļaujas deklarēt dzīvesvietu jūsu mājā vai dzīvoklī. No otras puses, ikvienam, kas nav deklarējis dzīvesvietu, var draudēt sods.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Šodien, 5. decembrī, Seima paredzējusi galīgajā, trešajā lasījumā pieņemt grozījumus Dzīvesvietas deklarēšanas likumā. Varasiestādes plāno stingri sodīt iedzīvotājus par dzīvesvietas deklarācijas trūkumu, stāsta bb.lv.

Дом в Латвии - Sputnik Latvija
Deputāts: kāpēc latviešiem jāmaksā lielāks nodoklis, nekā krieviem

Dzīve Latvijā bez dzīvesvietas deklarācijas ir nopietns pārkāpums. Tomēr daudzi par to nav informēti vai neņem vērā, tāpēc iztiek bez adreses oficiālas reģistrācijas. Rezultātā ar to saistīto pārkāpumu skaits ik gadus pārsniedz 6 tūkstošus, konstatēja Iekšlietu ministrija.

Turpmāk sods par to būs norādīts Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 16. pantā – paredzēts brīdinājums vai sods līdz 70 naudas vienību apmērā. Viena vienība – 5 eiro, tātad iespējams sods līdz 350 eiro apmērā.

Daļu ar dzīvesvietas deklarāciju saistītu pārkāpumu fiksē pašvaldības policija, daļu – robežsargi un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kas strādā ar ārvalstniekiem. Tomēr atsevišķās pašvaldībās nav savas policijas, tāpēc šādus pārkāpumus fiksē valsts policija. Vidēji ik gadus tiek konstatēti aptuveni 2500 pārkāpumi, kas saistīti ar dzīvesvietas deklarāciju.

Jāņem vērā, ka, mainot dzīvesvietu, mēneša laikā jānorāda jaunā adrese. Grozījumu autori informēja, ka dzīvesvietas maiņas gadījumā par to jāinformē valsts, lai persona būtu pieejama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību. Ja tas nav paveikts, iespējams sods.

Jāpiebilst, ka tiklīdz cilvēks deklarējis dzīvesvietu jebkādas pašvaldības teritorijā, viņš likumīgi tiek uzskatīts par šīs pilsētas vai pagasta iedzīvotāju, un viņam ir tiesības uz pašvaldības pakalpojumiem, piemēram, viņš var iesniegt pieteikumu vietai bērnudārzā, saņemt pabalstu vietējā sociālajā dienestā un tā tālāk. Rīga ir viena no bagātākajām pašvaldībām valstī, tāpēc deklarācija galvaspilsētā dāvā zināmas priekšrocības.

Адресная табличка ул. Ломоносова 3 - Sputnik Latvija
Uz ārzemēm aizbraukušie saglabās dzīves vietas reģistrāciju Latvijā

Pie tam pašreizējā dzīvesvietas deklarācijas sistēma ir pietiekami ērta krāpniekiem – deklarēt dzīvesvietu iespējams gan pašvaldībā, gan elektroniski.

Portālā latvija.lv iespējams deklarēt dzīvesvietu, neizejot no mājām, turklāt par pakalpojumu nav jāmaksā. To var izdarīt ikviens cilvēks, kam ir interneta bankas pieslēgums. Valda uzskats, ka tas atvieglo procedūru, taču tāpat tas nozīmē, ka ikviens, kam ienācis prātā, var bez jūsu atļaujas deklarēt dzīvesvietu jūsu mājās vai dzīvoklī.

Ziņu lente
0