Eksperts pastāstīja, kāpēc iedzīvotājiem drīz zudīs vēlme meklēt darbu ārzemēs

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasКолесо обозрения "Лондонский глаз"
Колесо обозрения Лондонский глаз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas ekonomists Miķelis Zondaks uzskata, ka jau patlaban par vidējo algu Latvijā cilvēki var atļauties vairāk nekā par minimālo – Lielbritānijā.

RĪGA, 4. decembris — Sputnik. Vidējā alga valstī ir pieaugusi par 8,3%, jeb 84 eiro salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītājiem, tāpēc ekonomisti prognozē, ka iedzīvotājiem drīz zudīs nepieciešamība braukt peļņā uz ārvalstīm, raksta Db.lv.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Vidējā alga Latvijā pieaugusi, taču joprojām ir vismazākā Baltijas valstīs

Latvijas Bankas ekonomists Miķelis Zondaks uzskata, ka jau patlaban vidējā alga Latvijā gandrīz līdzinās minimālajam atalgojumam Lielbritānijā. Eksperts akcentēja, ka straujais algas pieaugums īpaši manāms citu Eiropas valstu fonā. Piemēram, Itālijā, Francijā, Dānijā, Nīderlandē algu pieaugums ir ļoti lēns, taču tur algas ir lielas. Vienlaikus šīm valstīm nav vajadzības konkurēt par darbiniekiem.

Pie tam Zondaks uzskata, ka algu apmēra starpība starp "jaunajām" un "vecajām" Eiropas valstīm sarūk, tāpēc darbiniekiem zūd stimuls meklēt darbu ārzemēs. Ja pie tam ņemt vērā arī preču un pakalpojumu cenas Latvijā un tajā pašā Lielbritānijā, darbinieks ar vidēju algu Latvijā varot atļauties daudz vairāk nekā ar minimālo algu Lielbritānijā.

Algu pieaugums dāvā priekšrocības arī darba devējiem. Piemēram, viņiem paveras lielākas iespējas noalgot kvalificētus kadrus. Tomēr, no otras puses, darbinieku algu pieaugums liek augt uzņēmuma izdevumiem, tātad krītas konkurētspēja Eiropas tirgū.

Визит президента Украины Владимира Зеленского в Латвию. Владимир Зеленский и Эгилс Левитс возложили цветы к памятнику Свободы в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Šahs un mats, mediķi: prezidents paskaidroja, kādēļ algas pielikuma likumu var neizpildīt

Iepriekš vēstīts, ka šī gada trešajā ceturksnī vidējā alga pirms nodokļu nomaksas pilnas slodzes darbā Latvijā sasniegusi 1091 eiro – par 8,3%, jeb 84 eiro vairāk nekā gadu iepriekš. Vidējā alga neto trešajā ceturksnī Latvijā sastādīja 801 eiro – gada laikā tā pieaugusi par 7,7%. Vienlaikus reālais atalgojuma pieaugums pēc nodokļu nomaksas, ņemot vērā patēriņa cenu pieaugumu (par 2,9%), trešajā ceturksnī – 4,7%.

Vidējā alga trešajā ceturksnī visātrāk augusi Rīgas reģionā – par 9%. Zemgalē un Latgalē tā pieaugusi par 8,8%, Vidzemē – par 7,9%. Latgalē vidējā alga bija viszemākā Latvijā – 769 eiro, tātad 71% no vidējās algas valstī un 63% no vidējās algas Rīgā (1218 eiro).

Ziņu lente
0