CVK: samazinās aktivitāte par rosinājumu atlaist Saeimu

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста медиков у здания Сейма.
Акция протеста медиков у здания Сейма. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Centrālā vēlēšanu komisija apkopo petīcijas par Saeimas atlaišanu, ko iesnieguso biedrība "Varu Latvijas tautai", mediķu arodbiedrības un Centra partija.

RĪGA, 3. decembris — Sputnik. Ar katru dienu krītas iedzīvotāju aktivitāte par rosinājumu atlaist Saeimu, vēsta Latvijas Radio.

Centrālā vēlēšanu komisija saņēma iniciatīvas par 13. Saeimas atlaišanu no trim organizācijām: biedrības "Varu Latvijas tautai", mediķu arodbiedrības un Centra partijas. CVK vadītāja Kristīne Bērziņa pastāstījusi, ka šāda situācija – vairāku iedzīvotāju grupu vēršanās ar iesniegumu par parakstu vākšanu vienā un tajā pašā jautājumā, ir neparasta, un likumā nav paredzēta. Pieņemts lēmums parakstus summēt.

Многотысячная акция протеста медиков и противников краевой реформы у Сейма - Sputnik Latvija
Politika
Deputāti ir izlaidušies, mēs viņus atlaidīsim: iedzīvotāji vērtē izredzes savākt parakstus

Tautas balsošanas process notiek divos posmos: vispirms – parakstu vākšana 12 mēnešu laikā, pēc tam – tautas balsojums

Ja vajadzīgais parakstu skaits (aptuveni 155 tūkstoši) tiks savākts, CVK izvērtēs to atbilstību likumam - vai visi parakstu autori ir balsstiesīgi, vai paraksti nedublējas. Ja skaits būs pietiekams, komisija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicēs lēmumu rīkot nobalsošanu par Saeimas atlaišanu.

Referenduma dienu nosaka Saeima. Tai jānotiek sestdienā, ne agrāk kā mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc lēmuma izsludināšanas "Latvijas Vēstnesī".

"Un tikai tad, ja tautas nobalsošanā par šo jautājumu nobalsos divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima būs uzskatāma par atsauktu. Par Saeimas atsaukšanu tautas nobalsošanā būtu jāizsakās 562 614 vēlētājiem," stāsta CVK vadītāja. 

Centrālās vēlēšanu komisijas uzdevums ir pārbaudīt parakstus. Parakstīties var gan internetā - Latvija.lv vai, piemēram, pie notāra. Aģitācija ir iniciatīvas autoru ziņā, tās likumīgumu uzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Журналист Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Politologs: Latvijā nav jēgas rīkot "lielas skriešanās sacīkstes" ar Saeimas atlaišanu

Pašlaik iniciatīvu rīkot Saeimas atlaišanu ir parakstījuši nedaudz vairāk kā 40 tūkstoši cilvēku. Bērziņa norādīja, ka aktivitāte sarūk.

"Pirmajās dienās, protams, (aktivitāte – red.) bija liela un augsta, bet šobrīd mēs redzam, ka tā intensitāte ir mazinājusies. Šeit tiešām ir jāņem arī vērā, ja cilvēki tiks uzrunāti aģitācijā, tas droši vien mainīsies," viņa uzskata.

IT uzņēmuma "Possible Security" dati liecina, ka visaktīvā cilvēki portālā Latvija.lv parakstījās 16.novembrī. Kopš tā laika dienā iesniegtais parakstu skaits samazinās.

Ziņu lente
0