Juris Pūce nelaiž Ogrē ukraiņu olas

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция "Почувствуй себя курицей"
Акция Почувствуй себя курицей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc vides ministra domām, Ogres dome ir slikti plānojusi vietu Ukrainas putnu fabrikas celtniecībai.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadītājs Juris Pūce ir apstrīdējis Ogres novada domes apstiprināto lokālplānojumu zemesgabaliem Ogres novada Madlienas pagastā, kur plānots uzcelt putnu fabriku, raksta Smartlatvia.lv.

Ministrs savā lēmumā norāda, ka paredzamā ražošana būs pārāk tuvu dažām viensētām un ka, plānojot jaunus uzņēmumus, pašvaldībai jākoncentrējas galvenokārt uz neapsaimniekotām teritorijām. Pēc ministra domām, šajā gadījumā Ogres pašvaldība nav pietiekami rūpīgi pētījusi projekta attīstības vietu, atbilstību normatīvajiem aktiem un Ogres novada ilgtpējīgas attīstības stratēģiju.

Яйца - Sputnik Latvija
Olu ražotājs no Ukrainas iekļuvis Ogres novadā

Tādējādi Ukrainas kompānija Ovostar Union, kas tikai pirmajā posmā sola investēt jaunajā olu ražotnē ne mazāk kā 15 miljonus eiro (bet ar nākamajos posmos – 85 miljonus), saskārās ar jaunu šķērsli.

Plānots, ka Madlienas putnu fabrikā būs aptuveni 7,5-8 miljoni dējējvistu – investori no Ukrainas cer izveidot Latvijā un visā Baltijas reģionā "olu" monopolu un neitralizēt konkurentus.

Atgādināsim, ka kompānija Ovostar Union izskatīja trīs iespējamās vietas putnu fabrikas būvniecībai – Valgas novadā, Tukuma novada Jaunsātu pagastā un Ogres novada Madlienas pagastā.

Pērnā gada maijā Valkas apkaimē tika izvēlēts zemesgabals, taču izvietot tur tik lielu ražotni neļāva normatīvi: nepatīkama smaka no putnu aplokiem sasniegtu tuvākās apdzīvotās vietas. Tad tika izvēlēts jauns zemesgabals Valkas novadā, taču arī to iegūt savā rīcībā neizdevās. Šis meža zemesgabals pieder valstij, nevis pašvaldībai.

Куриные яйца в корзине - Sputnik Latvija
Ukrainas olas nelaiž Latvijā: Ovostar saņem atteikumu pēc atteikuma

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, nodot valsts zemi pašvaldības īpašumā var tikai atsevišķos gadījumos, piemēram, kapu vai parka izveidošanai, bet putnu fabrika nav nedz viens, nedz otrs, paziņoja tolaik bijušais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Apspriest likuma grozījumus vienas putnu fabrikas celtniecības dēļ Zemkopības ministrija atteicās.

Pēc tam tika izskatīts putnu fabrikas celtniecības variants Tukuma novadā. Taču ar izvēlēto zemesgabalu atkal radās grūtības – tas atrodas netālu no Jaunsātu karjera – populāras pilsētnieku peldvietas. Turklāt investori vēlējās iegūt zemesgabalu savā īpašumā, taču, kā vakar tapa zināms, dome atteica investoriem.

Latvijas olu ražotāju asociācija nosūtījusi vēstuli Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), kurā lūdza pievērst uzmanību faktam, ka Ogres novada dome atļāvusi uzņēmumam "Gallusman", Ukrainas olu ražotāja "Ovostar Union" pārstāvim, iegūt īpašumā zemi Madlienas pagastā.

Ziņu lente
0