Visam uzliktas sankcijas: Latvijas nevar nopirkt KF detaļas vilcienu remontam

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская железная дорога. Дизель поезд
Латвийская железная дорога. Дизель поезд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dīzeļvilcienu motori ražoti Krievijā, un Latvija saskārusies ar to rezerves detaļu apmaksas grūtībām, jo uzņēmumi iekļauti ES sankciju sarakstos, paziņoja ministrs Tālis Linkaits.

RĪGA, 21. novembris – Sputnik. Pasažieru dzelzceļa pārvadātājam "Pasažieru vilciens" uzdots līdz gada beigām sniegt satiksmes ministram Tālim Linkaitam savu redzējumu tam, kā attīstīsies dīzeļvilcienu parks, vēsta Latvijas Radio.

Руководители Skoda Vagonka с подписанным договором - Sputnik Latvija
Viena tualete uz 500 pasažieriem? Vai tiešām tie Latvijas čehu elektrovilcieni ir tik labi

Linkaits paziņoja, ka Latvijā ir vairāki virzieni, kuros pasažieru dzelzceļu pārvadājumiem jākļūst aktīvākiem. Piemēram, Valmiera, Rēzekne, Liepāja, Daugavpils.

"Diemžēl vagonu parks ir tie paši vecie dīzeļvilcieni. Tie ir tik, cik ir, tie lūzt. To motori ir ražoti Krievijā, un mēs jau saskaramies ar problēmām samaksāt pat par rezerves daļām, jo visi uzņēmumi ir sankciju sarakstos iekļauti," pastāstīja Latvijas ministrs.

Linkaits pastāstīja, ka uzdevis "Pasažieru vilciens" nākt klajā ar skaidru koncepciju, ko lai dara ar dīzeļvilcieniem nākotnē.

"Līdz gada beigām ir jābūt skaidrībai, kādus mēs jaunus vilcienus varētu pirkt. Ne tikai elektrovilcienus – vai tie būs dīzeļi, vai tie būs kādi hidbrīdi," paskaidroja viņš.

Iepriekš uzņēmums "Pasažieru vilciens" (PV) noslēdza līgumu ar čehu kompāniju Škoda Vagonka par 32 elektrovilcienu piegādi par gandrīz 256 miljoniem eiro, tādējādi tika pielikts punkts desmitgadēm ieilgušajam skandalozajam iepirkuma procesam. Faktiski tas nozīmē, ka 2023. gadā tiks nomainīti visi pasažieru elektrovilcieni, un šobrīd Latvijā darba kārtībā atlikuši 26 rūpnīcas RVR elektrovilcieni.

Дизельный поезд АО Pasažieru vilciens  на Рижском железнодорожном вокзале - Sputnik Latvija
"Pasažieru vilcienam" aizliedza iegādāties spāņu elektrovilcienus

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits paziņoja, ka Latvija cer, ka vecos elektrovilcienus izdosies pārdot. Pēc viņa sacītā, RVR vilcienus vēl iepērk atsevišķās Vidusāzijas valstīs, piemēram Tadžikistānā un Uzbekistānā. "Taču tur arī iepērk jaunus, mūsdienīgus vilcienu sastāvus, Latvija bija pēdējā postsociālisma valsts ar vecajiem elektrovilcieniem."

Iepriekš Linkaits paziņoja, ka viņa iestāde cer reorganizēt sabiedriskā transporta maršrutu tīklu pēc absolūti jauniem principiem. Par "mugurkaulu" jākļūst dzelzceļam, savukārt autobusu līnijas, kuras iet paralēli tam, var pārstāt dotēt. Piemēram, autobusus uz Jūrmalu, Jelgavu, Ogri. Tas ļaus optimizēt budžeta izdevumus, skaidroja Linkaits.

Ziņu lente
0