Brazīlietis šokēts: nekādu sarunu latviešu valodā, Latvijā visi runā krieviski

© Sputnik / Sergey MelkonovВид Риги. Ратушная площадь
Вид Риги. Ратушная площадь - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brazīlietis, pārvācies uz dzīvi Latvijā, mēģinājis apgūt latviešu valodu, taču ilgi nav varējis atrast sarunbiedrus – visi runā krieviski.

RĪGA, 17. novembris - Sputnik. Pārsteidzošā situācijā Latvijā nokļuvis brazīlietis Felipe Gabries Ksavjē. Viņš nolēmis pārvākties uz dzīvi Latvijā un apgūt valsts valodu. Gluži negaidot viņš saskāries ar grūtībām, raksta Bb.lv.

Felipe pastāstīja, ka pamatīgi gatavojies dzīvei Latvijā. Viņš noskaidrojis, ka valstī runā latviski, un stingri apņēmies apgūt latviešu valodu.

Автобус в Риге - Sputnik Latvija
Kontrolieris autobusā Rīgā sodījis angliski runājošu tūristu

Brazīlietis ieradies Olainē un cerējis ātri iemācīties latviešu valodu dabiskajā vidē. Taču viņu šokējis, ka pilsētā nebūt nevaldot latviešu valodas vide.

Jaunais vīrietis pastāstīja, ka mēģinājis runāt ar latviešiem latviešu valodā: veikalā teicis "labdien", bet atbildei dzirdējis "Добрый день". Viņš teicis cilvēkiem "paldies", bet viņi - "пожалуйста".

Galu galā Felipe sācis dusmoties uz latviešiem, kuri kategoriski atteikušies runāt latviski un viņam atbildējuši krieviski vai pat angliski, tikai ne valsts valodā.

"Es gribēju runāt ar cilvēkiem, bet man vienmēr atbildēja tikai krieviski vai angliski. Nekādu atbilžu latviešu valodā," sūdzējās brazīlietis.

Galu galā viņš vīlies tiktāl, ka sācis domāt – latviešu valoda viņam vispār nav vajadzīga. Felipe ir sportists, viņa komandas biedri runā krieviski, visi jaunie draugi runā krieviski, garāmgājēji arī runā krieviski. Visi Latvijā runā krieviski, kam vajadzīga latviešu valoda?

Čiekurkalna rajons Rīgā - Sputnik Latvija
Sprīdīša sindroms un maz saules: latvieši spriež par savu zemo pašapziņu

Tomēr Felipe atradis izeju – viņš sāka braukāt uz Rīgu. Galvaspilsētā viņš atradis draugus, kuri runājuši latviski un palīdzējuši mācīties valodu. Tulkoja viņa vajadzībām savas sarunas. Galu galā ārzemnieks apguvis gan krievu, gan latviešu valodu.

Pie tam Felipe piebilda, ka draugi Olainē devuši padomu nepūlēties ar latviešu valodas mācībām, jo tā ir sarežģīta un, atšķirībā no krievu valodas, pasaulē nekur to nelieto, tikai Latvijā. Krievu valodā iespējams sazinaties daudzās valstīs, teikuši draugi.

Taču Felipe apņēmīgi centies apgūt latviešu valodu. Viņš apgalvoja, ka saprotot: pateicoties šai valodai, viņa dzīve mainīsies.

Ziņu lente
0