Latvijā mainīsies sūtījumu saņemšanas kārtība no trešajām valstīm

© AP Photo / Heribert ProepperДва немецких почтальона из самой северной и самой южной точек Германии доставляют почту в Греде, Германия
Два немецких почтальона из самой северной и самой южной точек Германии доставляют почту в Греде, Германия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noteikumu grozījumi skars preces no interneta veikaliem, kuru vērtība pārsniedz 22 eiro, un privātos nekomerciālos sūtījumus par vairāk nekā 45 eiro.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Jau no nākamnedēļas daži populārā interneta tirdzniecības servisa AliExpress klienti būs spiesti paši noformēt savus sūtījumus, raksta avīze "Segodņa".

Valsts ieņēmumu dienests (VID) no 19.novembra maina atmuitojamo sūtījumu apstrādes kārtību. No šīs dienas muitas  darbinieki vairs neaprēķinās nodokļus un nodevas no trešajām valstīm (tas ir, ES neietilpstošām valstīm) nakušu sūtījumu saņēmējiem – klientiem pašiem tie būs jāiekļaut VID elektroniskas deklarēšanas sistēmas (EDS) muitas deklarācijā.

Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija
Skarbais Brexit: nodokļu speciālisti brīdina virtuālā šopinga mīļotājus

Tātad atšķirībā no tagadējās kārtības paziņojumā vairs nebūs aprēķinātas nodevas, tikai norāde par to, ka prece ir jāatmuito. Sūtījumu būs iespējams saņemt tikai pēc nokārtotām formalitātēm.

Jāpiebilst, ka "Latvijas pasts" muitas brokeris piedāvā maksas pakalpojumu – sūtījumu atmuitošanu.

Grozījumi noteikumos skar interneta veikalos nopirktas preces, kuru cena pārsniedz 22 eiro, kā arī privātos nekomerciālos sūtījumus, kuru vērtība pārsniedz 45 eiro. Preces, kuru cena nepārsniedz 22 eiro, no nodevām ir atbrīvotas – deklarācija par tām nav jāiesniedz. Ja preces vērtība pārsniedz 150 eiro, būs jāsamaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.

Privātpersonas sūtīti nekomerciālie sūtījumi (dāvanas) citai personai jādeklarē, ja tie maksā vairāk nekā 45 eiro. Par tiem jāmaksā gan muitas nodoklis, gan PVN.

No 1.oktobra šāda kārtība ieviesta kurjeru piegādēm, taču turpmāk tā būs attiecināta arī uz "Latvijas pastā" saņemtiem sūtījumiem no trešajām valstīm.

Detalizēta informācija par iespējām saņemt sūtījumus no trešajām valstīm un to atmuitošanu publicēta VID vietnē.

Ņemot vērā Brexit, iespējamas izmaiņas arī sūtījumu saņemšanas kārtībā no Lielbritānijas. VID atgādināja: ja Latvijas iedzīvotāji veiks pirkumu pirms Brexit, bet saņems to jau pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES, viņi saņems sūtījumu jau no trešās valsts, tātad būs spiesti samaksāt PVN un muitas nodokli.

Ziņu lente
0