Lato Lapsa: tika dota komanda mediķu diskreditēšanai

© Foto : BaltNews.lvЛато Лапса
Лато Лапса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
LTV un aģentūras LETA publikācijas par ļoti augstajām ārstu algām labākajā gadījumā ir tīša Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vai Finanšu ministrijas priekšā teikšana, uzskata Lato Lapsa.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Nacionālā informācijas aģentūra LETA un Latvijas Televīzija (LTV) uzvedas kā prostitūtas, publiskojot materiālus par milzīgajām ārstu algām, pateica publicists, žurnālists un portāla Pietiek.com dibinātājs Lato Lapsa radio Baltkom ēterā.

Novembra sākumā mediji ziņoja par to, ka kāds ārsts, strādājot gan publiskajā, gan privātajā sektorā, mēnesī nopelna ap 39 tūkstošiem eiro. Pazīstamais ārsts-reanimatologs un anesteziologs Roberts Fūrmanis uzskata, ka tādā veidā Veselības ministrija cenšas kompromitēt mediķus, kuri cīnās par savām tiesībām. Lapsa šim viedoklim piekrīt.

Портфель с бюджетом Латвии - Sputnik Latvija
Bez opozīcijas dalības: Saeima pieņēma budžetu

"Varu ar pilnu pārliecību pateikt, ka tā ir iemesta informācija. Es visu savu dzīvi nodarbojos ar datiem – datiem par cilvēkiem, par ienākumiem, par īpašumu… Es ļoti skaidri zinu, kādus datus ir viegli iegūt no atvērtiem informācijas avotiem tāpat vien, un kādi ir speciāli iemesti, kādi ir onkuļa sniegti dati vai priekšā teikšana no malas. Tas, ko publiskoja LTV un aģentūra LETA par ļoti augstajām ārstu algām, labākajā gadījumā bija Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vai Finanšu ministrijas priekšā pateiktais. Bet sliktākajā gadījumā – informācija, kuru sagatavojis, piemēram, tas pats VID un speciāli nodevis izplatīšanai," paskaidroja Lapsa.

Pēc viņa domām, tika dota komanda informatīvai mediķu diskreditēšanai.

"Mums ir mediķi, kuri apsūdz politiķus, ka tie neievēro likumus. Mums ir valsts, kura iepriekš solīto algu palielinājumu par 20% nevar iedot. Kaut gan, spriežot pēc skaitļiem, iznāk pretējais… Varētu iedot, ja gribētu. Tādēļ atnāca gudri cilvēki un pateica: "Diskreditēsim tos, kas prasa daudz naudas. Vieglāk ir neiedot naudu un parādīt, cik daudz viņi jau tagad saņem." Loģika ir tāda," norādīja publicists.

Plašāk par to, kā dzīvo jaunie ārsti Latvijā, radio Baltkom ēterā pastāstīja Jauno ārstu asociācijas valdes loceklis, P. Stradiņa universitātes rezidents Artūrs Šilovs.

Первое заседание Сейма 13-го созыва - Sputnik Latvija
Lai sirdsapziņa būtu tīrāka: deputāti atņēmuši sev algas pielikumu

"Esmu Stradiņa rezidents. Esmu radiologs. Nostrādāju oktobrī 198 stundas, par kurām saņēmu 740 eiro. Ar nosacījumu, ka normālā likme valstī ir 168 stundas. Tātad astoņu stundu darba diena. Es atgādināšu, ka rezidentūra tomēr ir mācības. Es par to nemaksāju, taču ir jaunieši, kuri nesaņēma budžeta vietu un kuri maksā. Tas vispār nav saprotami. Viņi maksā vairāk nekā 5000 eiro gadā, lai saņemtu atļauju strādāt par ārstu. XXI gadsimta absurds! Tā ir verdzība! Viņiem neviens neapmaksā ēdienu, mājokli… Un tu vēl maksā 5,5 tūkstošus eiro par tiesībām ārstēt pacientu. Tas ir sirreālisms. Un rezidenti vēl papildus kaut kur strādā, lai nopelnītu ēdienam, dzīvoklim… Šādu cilvēku ir daudz," pastāstīja Šilovs.

2020. gada budžetā, kurš tika pieņemts vakar vakarā, mediķu algu palielinājumam piešķirti aptuveni 60 miljoni eiro, kaut gan, saskaņā ar pērn pieņemto Saeimas lēmumu, šai summai bija jāsastāda 120 miljoni eiro.

Iepriekš mediķu arodbiedrību pārstāvji paziņoja, ka gadījumā, ja valsts budžeta projektā netiks veiktas izmaiņas, viņi sarīkos streiku, pieprasīs veselības ministres Ilzes Viņķeles demisiju un uzsāks parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Ziņu lente
0