"Ja nu pēkšņi sākas karš": ekonomists paskaidroja, kādēļ ir svarīgi turēt skaidru naudu

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasБанкноты номиналом 5 и 10 евро.
Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas vadītāja posteņa pretendents Uldis Cērps pastāstīja, kādēļ nav vēlams pilnībā atteikties no skaidras naudas un kāds var būt jaunas krīzes scenārijs.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Samazināt skaidras naudas apriti par labu bezskaidras naudas norēķiniem kopumā ir pareizi, taču šis process nes sevī virkni risku, norādīja Latvijas Bankas prezidenta posteņa kandidāts, AAE Centrālās Bankas padomnieks Uldis Cērps Latvijas Radio 4 intervijā.

Var paļauties

"Šis ir tas jautājums, kurš ir uzmanīgi jāizpēta. Taču es piekrītu, ka pilna skaidras naudas pazušana no aprites arī var kļūt par problēmu," paziņoja Cērps.

Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādēļ Latviju, Poliju un Ukrainu neņem Eiropas PRA sistēmā

Ekonomists uzskata par pozitīvu skaidras naudas apjoma samazināšanās tendenci, taču, ja tas samazināsies līdz tam, ka veikalā nevarēs norēķināties ar banknotēm, var rasties problēmas.

"Jo, ja nu pēkšņi sākas karš, tad ir vajadzīga skaidra nauda. Protams, tas ir pārāk ekstremāls piemērs, taču krīzes situācijās skaidra nauda ir vienīgais, uz ko var paļauties," paskaidroja Cērps.

Tādēļ, pēc viņa domām, ir nepareizi pilnībā atteikties no skaidras naudas.

"Japānas scenārijs"

Attiecībā uz Latvijas ekonomikas perspektīvām Cērps norādīja, ka esošā lēnā izaugsme drīzumā varētu vispār apstāties.

"Nav garantiju, ka situācija nākotnē būs pozitīva. Ir iespējamas "Japānas scenārijs", kad mēs vairākus gadus atradīsimies stagnācijā," uzsvēra ekonomists.

Viņš paskaidroja, ka ekonomikas atvērtums un tās nelielais apmērs padara Latviju par ievainojamu ārēju svārstību gadījumā.

"Ir jāseko līdzi, jo ir iespējami arī negatīvi attīstības scenāriji," norādīja Uldis Cērps.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, pārrunās par jauna Latvijas Bankas vadītāja norīkošanu ir izgājušas finiša taisnē. Esošā prezidenta Ilmāra Rimšēviča pilnvaru termiņš beidzas 21. decembrī, un šim augstajam postenim jau ir nosaukti vairāki kandidāti. Apspriešana solās būt ļoti spraiga.

Ziņu lente
0