Politika

"Pūce tur Latvijas iedzīvotājus par muļķiem": kas neapmierina novadu reformas pretiniekus

© Photo Valsts kanceleja / Edmunds BrencisМинистр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце
Министр защиты среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz masveida mītiņu pie Saeimas, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce uzstāj, ka reforma ir nepieciešama, un uzskata, ka lielas izmaiņas kartē nav gaidāmas.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Simtiem administratīvi teritoriālās reformas pretinieku izgāja maršā no Bastejkalna līdz Saeimas namam 7. novembrī, lai paustu savu nepiekrišanu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces projektam, saskaņā ar kuru pašvaldību skaitam ir jāsamazinās no 119 līdz 39.

Pienākot klāt pie parlamenta, protestētāji saplūda kopā ar milzīgo mediķu masu, kuri arī rīko mītiņu pie Saeimas. Pie viņiem iznāca Juris Pūce, lai atkārotu savu pozīciju par reformas nepieciešamību.

Protestētāji uzsver, ka, ja viņu balss netiks sadzirdēta, viņi turpinās protestus.

Reforma – brāķis

Piketa pret Pūces reformu rīkotāju vidū bija dažādu novadu pārstāvji, viņus atbalstīja arī partijas, kuras atrodas pie varas dažos novados, taču neiekļuva Saeimā vai sastāv opozīcijām, vēsta LNT.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Pūci neuztrauc protesti pret novadu reformu

"Mēs esam vienojušies atbalstīt šo pasākumu, lai šīs balsis par reģionu reformas problēmām, par šīs reformas nejēdzībām beidzot sasniegtu arī amatpersonas. Šī reforma faktiski ir brāķis. Tā ir jāpārstrādā," paziņoja Latvijas Reģionu apvienības priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Daži novadu vadītāji Pūces reformu dēvē par traģisku.

"Viņš ir uzskatījis Latvijas sabiedrību par muļķiem, jo ir izdomājis, ka faktiski uz padomju laiku kartes var uzzīmēt Latvijas nākotni. Filozofiski runājot, šobrīd mums ir viena jubilejas torte, kur Pūces kungs uzskata, ka var sagraizīt, kā grib. Katram iedalīt savu gabaliņu. Un manā skatījumā, tas ir ārkārtīgi traģiski," saka Salacgrīvas mērs Dainis Straubergs ("Reģionu alianse").

Reformas pretinieki uzskata, ka Pūces piedāvājums nesatur sevī neko, izņemot novadu robežu izmaiņas, tādēļ dzīve laukos no tā nekļūs vieglāka.

"Tie ir meli, meli un vēlreiz meli. Uz nevienu no konkrētiem jautājumiem, kurus ir uzdevuši mūsu novadu kolēģi, tieši kas, tieši kuri pakalpojumi būs pieejamāki, tieši kā dzīve kļūs labāka, pēc būtības atbilde nav saņemta," saka Zaļās partijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Ministrs ir pārliecināts par reformas veiksmīgumu

Dienā pirms piketa Pūce paziņoja, ka ciena oponentu tiesības protestēt, taču lielas izmaiņas, viņa iecerētajā kartē, pēc viņa domām, nav gaidāmas.

Здание Совета Европы в Страсбурге - Sputnik Latvija
Pie Latvijas ķersies Eiropas Padome: pašvaldības sūdzas par reformu

"Es domāju, ka Saeimas deputāti to dzirdēs. Cits jautājums būs, kāds būs Saeimas deputātu lēmums. Es prognozēju, ka rīt likumprojekts pirmajā lasījumā atbalstīts tiks. Un tad sāksies diskusijas par to, kādas tieši varētu būt iespējamās korekcijas.

Es prognozēju, ka kaut kādas korekcijas varētu būt piedāvājumā. Tas būs atkarīgs no tā, kā deputāti spēs vienoties par to. Bet vai tās būs ļoti lielas, diezin vai," norādīja Pūce.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Pūces projekts paredz, ka valstī turpmāk būs 39 pašvaldības: 34 novadi un 5 republikas nozīmes pilsētas.

Kā mainīsies Latvijas karte, skatieties infografikas video.

Ziņu lente
0