"Diena bez ārsta": Latvijas slimnīcā atceltas plānveida operācijas

© Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcaРижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Medicīnas darbinieku protesta akcija neietekmēs neatliekamās palīdzības nodrošināšanu slimnīcu uzņemšanas nodaļās.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Šodien Latvijas medicīnas darbinieki rīko protesta akciju "Diena bez ārsta", raksta BB.lv.

Mediķi visā valstī devušies neapmaksātā atvaļinājumā uz vienu dienu protesta kārtā pret tuvākajiem gadiem ieplānoto nepietiekamo veselības nozares finansējumu: saskaņā ar vidējā termiņa budžeta rāmjiem 2020.-2022. gadam, 2022. gadā medicīnai ieplānoti vien 1,2 miljardi eiro, kas sastāda 3,3% no IKP likumā paredzēto 4% no IKP vietā.

Акция протеста медиков возле здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Pikets pie Saeimas: mediķi apglabāja politiku un sāka dziedāt

Lielākajās galvaspilsētas slimnīcās – Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā un P. Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā – šodien ir atceltas plānveida vizītes un operācijas.

Protesta akcijā piedalās 665 Austrumu slimnīcas darbinieki, tostarp 200 – piketā pie Saeimas ēkas.

Stacionārā "Gaiļezers" un Latvijas Onkoloģijas centrā šodien tiks veiktas tikai neatliekamas medicīniskās manipulācijas, savukārt plānveida pacientu pieņemšana ir atcelta. Diagnosticējošās radioloģijas nodaļas ārsti arī paziņojuši par savu dalību protesta akcijā, tādēļ diagnosticējošie rentgenoloģiskie izmeklējumi šodien netiks veikti.

Tuberkulozes un plaušu slimību centra, stacionāra "Biķernieki" un Latvijas Infektoloģijas centra mediķi arī piedalās piketā pie Saeimas ēkas, taču pēc tā beigām atgriezīsies savās darba vietās un turpinās darbu ierastā režīmā.

Stradiņa slimnīca atlikusi aptuveni 700 ambulatoro vizīšu un 100 operāciju. Šonedēļ Klientu apkalpošanas nodaļas speciālisti sazinājās ar pacientiem, kuriem 7. novembrī bija paredzēta vizīte slimnīcā, lai pārceltu to uz citu dienu.

Stradiņa slimnīcas Neatliekamās palīdzības centrs strādā bez izmaiņām. Pacienti, kuri ārstējas slimnīcā, saņems visu nepieciešamo palīdzību atbilstoši ārstēšanās plānam.

Medicīnas darbinieku protesta akcija neietekmēs neatliekamās palīdzības nodrošināšanu slimnīcu uzņemšanas nodaļās, savukārt vienkāršo saslimšanu gadījumā var zvanīt pa diennakts ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66 016 001, vēsta Nacionālais veselības dienests (NVD).

Konsultatīvajā ģimenes ārstu tālrunī var zvanīt ar tādiem simptomiem un saslimšanām, kā saaukstēšanās, vēdersāpes, sāpes kaklā, ausī, mugurā, hronisku slimību saasināšanās, vemšana. Tāpat ar ģimenes ārstiem var pakonsultēties, ja cilvēks nesaprot, vai viņam ir vai nav nepieciešama steidzama palīdzība.

Ātrās palīdzības darbinieki protesta akcijā nepiedalās.

Ziņu lente
0