Pēc trīsdesmit gadiem: KF vēstniecība paslavēja Levitu

© Sputnik / Sergey MelkonovДосрочное голосование на выборах президента РФ в здании посольства России в Латвии
Досрочное голосование на выборах президента РФ в здании посольства России в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstniecība aicina Rīgu neapstāties pie sasniegtā un piešķirt Latvijas pilsonību visiem nepilsoņiem.

RĪGA, 6. novembris – Sputnik. Krievijas vēstniecība Latvijā sveikusi prezidenta Egila Levita likuma apstiprināšanu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, sākot ar 2020. gada 1. janvāri.

"Sveicam oficiālo Latvijas Republikas prezidenta E. Levita likuma apstiprinājumu par diskriminējošā nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, kuriem vismaz viens no vecākiem ir nepilsonis. Pēc gandrīz trīsdesmit gadiem valsts beidzot ieklausījusies starptautisko tiesību aizstāvju organizāciju viedoklī un atteikusies no turpmākas automātiskas šī pazemojošā statusa piemērošanas," teikts vēstniecības paziņojumā Facebook lapā.

Diplomātiskajā pārstāvniecībā cer, ka Latvija turpinās spert soļus nepilsoņu institūta likvidēšanai.

"Uzskatām šo soli par svarīgu posmu ceļā pie pilnas masveida nepilsonības likvidācijas Latvijā. Aicinām Rīgu neapstāties pie sasniegtā un visbeidzot atzīt, ka cilvēkiem, kuri strādājuši Latvijas labā un ir nesuši savu ieguldījumu tās attīstībā, veltot tai visu savu apzināto dzīvi, ir neapstrīdamas tiesības saņemt Latvijas pilsonību," paziņoja Krievijas vēstniecībā.

Сдержал обещание: президент Латвии подписал закон об автоматическом гражданстве детям неграждан - Sputnik Latvija
Video
Izpildīja solījumu: Latvijas prezidents parakstīja likumu par nepilsoņu bērniem

Latvijas Saeima 17. oktobrī galīgajā lasījumā apstiprināja bijušā Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa iniciēto likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem, sākot ar 2020. gadu. Dokumentu pieņēma ar Saeimas deputātu balsu vairākumu. Vakar to izsludināja prezidents Levits.

Saskaņā ar PMLP 2019. gada 1. jūlija datiem,  Latvijas nepilsoņi ir 220 tūkstoši cilvēku, jeb 10,6% valsts iedzīvotāju. 2016. gadā piedzima 47 nepilsoņi, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 nepilsoņi.

KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka kaunu nesošā nepilsonības parādība, kura saglabājas Eiropas valstīs, ir pelnījusi aktīvu rīcību tās likvidācijai.

Ziņu lente
0