Caurspīdīgums maksimāls, bet naudas nav: slimnīcas apvainojušās uz premjeru

© Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcaРижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā slimnīcu budžeti ir divas reizes lielāki, nekā Latvijā, savukārt Somijā – četras reizes, atgādina Lielo slimnīcu asociācija.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Latvijas Lielo slimnīcu asociācija uzskata, ka Latvijas slimnīcu problēma ir un paliek finansējuma trūkums, savukārt valdība cenšas aizvest sarunu citā virzienā, raksta Rus.db.lv.

Rietumu Radio intervijā pagājušajā nedēļa premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka viena no lielākajām problēmām veselības aprūpes sistēmā ir caurspīdīguma trūkums. Pēc asociācijas prezidenta Valta Ābola sacītā, šādi premjera izteicieni aizvaino visus, kas strādā slimnīcās.

"Neizpildot likumā noteikto atalgojuma pieaugumu mediķiem, politiķi izvēlas iet nekorektu ceļu, paužot nepatiesu informāciju par slimnīcu vadību. Caurspīdīgums līdzekļu izlietojumā slimnīcās ir lielākais, kāds jebkad ir bijis, taču dati apliecina, ka gadiem ilgi slimnīcas netiek finansētas pilnā apmērā," saka viņš.

Piemēram, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur valdes priekšsēdētājs arī ir Ābols, ap 70% no visa finansējuma aiziet darbinieku darba algu izmaksāšanai. Taču šajā pašā slimnīcā ir daudz vakanču, kuras netiek aizpildītas nekonkurētspējīgu algu dēļ.

"Lielajās Latvijas slimnīcās izmaksas ir augstākas, jo te ārstējas pacienti ar sarežģītākajām un smagākajām diagnozēm, kuru ārstniecības izdevumi, kā arī mediķu darba intensitāte ir nesalīdzināmi lielāka nekā pacientiem ar vieglākām diagnozēm," skaidro Ābols.

Pēc viņa sacītā, bērnu slimnīcā Helsinkos, kur darba apjoms ir aptuveni tāds pats, kā bērnu slimnīcai Rīgā, finansējums ir 4-5 reizes lielāks.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Viņš taču nebija uz nāves robežas: Rīgā pusaudzi ar galvaskausa lūzumu aizsūtīja mājās

"Tartu slimnīca Igaunijā ir līdzīga Rīgas austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai darbinieku skaita un padarītā darba apjoma dēļ, taču 2018. gadā RAKUS budžets bija mazāks par pusi no Tartu slimnīcas. Vai tas nozīmētu, ka Tartu slimnīca darbojas divas reizes neefektīvāk?" vaicā Ābols.

Šodien veselības aprūpes nozares pārstāvji tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām, lai apspriestu aktuālākos nozares jautājumus, tostarp algu palielinājumu.

Plkst. 9:00 premjerministrs Krišjānis Kariņš tikās ar veselības aprūpes nozares pārstāvjiem, savukārt plkst. 12:00 prezidents Egils Levits tiekas ar Jauno ārstu asociācijas un Latvijas Medmāsu asociācijas pārstāvjiem.

Ziņu lente
0