Latvijas iedzīvotāji izvēlas biznesa klasi: Lux Express atskaite

© Sputnik / Вадим АнцуповПосадка пассажиров в автобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна
Посадка пассажиров в автобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasažieru skaits Latvijas tirgū 2019. gada deviņos mēnešos sastādīja 162 500 cilvēki, kas ir par 18% vairāk, nekā analoģiskā periodā pērn; pieaudzis pasažieru skaits, kuri izvēlas ceļot ar augstāku komforta līmeni.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Šī gada deviņos mēnešos pasažieru autobusu pārvadātājs Lux Express paaugstinājis savu pasažieru skaita rādītāju Latvijas teritorijā par 18%, salīdzinot ar 2018. gada rādītāju tādā pašā periodā, vēsta jauns.lv.

Šogad kopējais pasažieru skaits, kuri pārvadāti Latvijas tirgū, deviņos mēnešos sastādīja 162 500 cilvēku. Savukārt kopējais rādītājs visos galamērķos 2019. gadā ir gandrīz 2,5 miljoni cilvēku.

Автобус фирмы Lux Express на автостанции Таллинна - Sputnik Latvija
Lux Express: Latvijā iekšējie pasažieru pārvadājumi nes vienīgi zaudējumus

Pēc Lux Express Latvia valdes priekšsēdētāja Janno Ritsberga sacītā, pasažieri Latvijā izvēlas pārvietoties ar paaugstinātu komforta līmeni, un katru gadu cilvēku skaits, kuri izvēlas ceļojumus ar ērtībām, pieaug. To var redzēt arī pēc tā, ka 2019. gada deviņos mēnešos pārdoto vietu skaits biznesa klasē ir par 5,3% lielāks, nekā analoģiskā periodā pērn.

Visstabilākais maršruts pasažieru plūsmas ziņā ir un paliek Rīga-Tallina, kurā ik dienas kursē 13 kompānijas autobusi. Otrajā vietā popularitātes ziņā ir divi maršruti: Rīga-Viļņa un Rīga-Sanktpēterburga. Šajos maršrutos ik dienas tiek izpildīti 12 (Rīga-Viļņa) un 4 (Rīga-Sanktpēterburga) reisi.

Pēc Lux Express Latvia pārstāvju domām, šogad pasažieru skaits maršrutā Rīga-Sanktpēterburga pieaugs, pateicoties elektronisko vīzu ieviešanai, kas sāka darboties no 2019. gada 1. oktobra.

Vidēji mēnesī autobusu kompānija pārvadā aptuveni 16 100 pasažieru no Latvijas. Populārākajos mēnešos šis rādītājs sasniedz 25 tūkstošus. Šāds aktivitātes vilnis pasažieru vidū šogad bija maija beigās un jūnija sākumā, kā arī jūlija beigās un augusta sākumā – atvaļinājumu sezonā. Biznesa sezonas sākumā – septembra beigas un oktobra sākums – arī notika paaugstināts pieprasījums pēc starpvalstu autobusu pārvadājumiem. Viszemākais pasažieru skaits reģistrēts 2019. gada februārī.

Lux Express problēmas Latvijā

Lux Express vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar prasību izmeklēt, iespējams, nelikumīgās Autotransporta direkcijas darbības. Pasažieru pārvadājumu kompānija Lux Express uzskata, ka Autotransporta direkcijas pārstāvji varētu tikt iesaistīti vai pat paši organizējuši "provokācijas" pret pārvadātāju.

Runa ir par kompānijas strīdu ar Autotransporta direkciju maršrutu Birži – Rīga un Birži – Daugavpils dēļ, kuri tika atklāti 18. jūnijā. Izmantojot tos, no Rīgas līdz Daugavpilij iespējams nokļūt vien par 4 eiro, ceļā pavadot 3,5 stundas. Latvijas Autotransporta direkcija uzskata, ka šāds pakalpojums ir nelikumīgs, jo starptautiska maršruta ietvaros notiek pasažieru apmaiņa vienas valsts teritorijā, un, saskaņā ar noteikumiem, iekšzemes pasažieru pārvadājumus Latvijā atļauts īstenot tikai tām kompānijām, kurām ir noslēgts attiecīgs līgums konkrētajā maršrutu tīkla daļā. Strādāt maršrutā Rīga – Daugavpils šodien tiesības ir tikai Nordeka un Daugavpils autobusu parkam, paziņoja direkcijā.

Катапульта - кресло, в котором каждый может почувствовать, что происходит с пассажиром при резком торможении автобуса - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājus aicina izmantot drošības jostas autobusos

Kompānijā Lux Express paziņoja, ka nekādus noteikumus nav pārkāpuši – viņiem ir licences diviem starptautiskiem maršrutiem Birži – Rīga un Birži – Daugavpils, un pasažieri ir tiesīgi paši izvēlēties, izmantot šos abus maršrutus vai vienu. Pasažieru pārvadājumus starp Biržiem un Daugavpili un Biržiem un Rīgu Lux Express sniedz pilnā atbilstībā ar Latvijas noteikumiem, tātad citās pieturās pasažierus neuzņem un neizsēdina, apgalvo Lux Express.

Tāpat kompānijā norāda, ka mēneša garumā viņiem notika pārbaudes, un nekādi pārkāpumi atklāti netika. Tādēļ Autotransporta direkcijas paziņojumus tur vērtē kā "neētiskas metodes", ar kuru palīdzību direkcija cenšas apturēt jaunus Lux Express maršrutus, kā arī radīt negatīvu ietekmi uzņēmuma reputācijai.

Tādēļ Lux Express lūdz KNAB veikt izmeklēšanu saistībā ar to, vai Autotransporta direkcija nerīkojas saskaņoti un citu Latvijas pārvadājumu tirgus dalībnieku interesēs, kuriem Lux Express ir konkurents.

Ziņu lente
0