Ka tik neieliek kabatās: biznesu uztrauc Rīgas tūristu nodevas liktenis

© Foto : Пресс-фото/Relais le ChevalierВеликолепный вид на Старую Ригу из бутик-отеля
Великолепный вид на Старую Ригу из бутик-отеля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2021. gadā Rīgā ieviesīs tūristu nodokli viena eiro apmērā; nozares dalībnieki pozitīvi uztvēruši iniciatīvu, taču raizējas, ka nauda varētu aiziet nevis tūrisma attīstībai, bet gan ierēdņu uzturēšanai.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Tūristu nodevas ieviešana Rīgā ļaus attīstīt infrastruktūru, veicināt sakārtotību nozarē, taču galvenais ir nodrošināt šīs naudas izmantošanas caurspīdīgumu, uzskata eksperti, kurus aptaujāja Dienas Bizness.

Флаги на фасаде здания гостиницы в Старой Риге - Sputnik Latvija
Rīga sarīkos tūristu skaitīšanu un liks viņiem maksāt nodokli

Rīgas domes 25. septembra sēdē apstiprināja tūristu nodokļa ieviešanu no 2021. gada. Saskaņā ar lēmumu katram uzņēmumam, kurš nodarbojas ar tūristu izmitināšanu, būs jāmaksā 1 eiro par diennakti par katru uzņemto tūristu, taču ne vairāk par 10 eiro kopsummā, ja ceļotājs aizkavēsies pilsētā uz ilgāku laiku. Nodeva netiks piemērota bērniem līdz 12 gadu vecumam.

Pieņemtie noteikumi paredz, ka nodevas maksātājiem katru mēnesi ar pašvaldības portāla starpniecību būs jāiesniedz atskaites par viesu skaitu, kuri tika apkalpoti iepriekšējā mēnesī, un aprēķināto nodevu.

Pēc Rīgas mēra Oļega Burova sacītā, Rīgas Tūrisma attīstības birojā tiks izveidota speciāla konsultatīvā padome, kuras sastāvā iekļaus viesmīlības biznesa pārstāvjus. Kopā viņi izlems, kādiem mērķiem jātērē nodevās iekasētā nauda.

Pēc Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektores Santas Graikstes sacītā, kopumā industrija pozitīvi vērtē tūristu nodevas ieviešanas ideju. "Vienlaikus esam vienojušies, ka kopīgi strādājam, lai sakārtotu apartamentu segmentu. Tomēr gadījumā, ja domes rīcība būs vērsta tikai uz to, lai noslēgtu sadarbības līgumu ar Airbnb un iekasētu nodevu, pastāv iespēja, ka rosināsim atcelt nodevas ieviešanu," pateica viņa.

Pēc Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) domām, galvenais ir sekot līdzi tam, lai tiktu izpildīti visi ieplānotie darbi nodevas ieviešanai 2021. gadā, par kuriem vienojās ieinteresētās puses, parakstot memorandu.

Костел Святой Анны в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Ceļotāju vērībai: Viļņa sākusi iekasēt tūrisma nodevas

"Uzskatām, ka būtiskākais uzdevums ir nodrošināt nodevas lietderīgu un caurspīdīgu izmantošanu, kas tik tiešām būtu vērsta uz Rīgas pilsētas tūrisma infrastruktūras sakārtošanu, atsevišķām Rīgas kā tūrisma galamērķa popularizēšanas kampaņām un veiksmīgu darījumu tūrisma attīstību Rīgas pilsētā," paziņoja ALTA valdes loceklis Ēriks Lingebērziņš.

Arī Latvia Tours vadītāja Ieva Keiša uzsver sekojošo: svarīgi, lai nodevā iekasētie līdzekļi tiktu izmantoti tūrisma attīstībai, nevis birokrātiskā aparāta uzturēšanai.

Turklāt daudzi nozares eksperti norāda, ka svarīgi ir novērtēt, cik izmaksās nodevas iekasēšanas administrēšana un vai šīs izmaksas nepārsniegs pašu nodevu apjomu.

Ziņu lente
0