Viņš taču nebija uz nāves robežas: Rīgā pusaudzi ar galvaskausa lūzumu aizsūtīja mājās

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasОперация в клинике
Операция в клинике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pusaudzi ar galvaskausa lūzumu ārsts konsultēja pa telefonu un izlemjot, ka tas nav smags gadījums, aizsūtīja mājās; rezultātā tas viss beidzās ar piecu stundu garu operāciju.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Bērnu klīniskā universitātes slimnīca atteicās uzņemt pusaudzi ar galvaskausa lūzumiem un smadzeņu satricinājumu, pastāstīja rīdziniece Viktorija Andreimane. Stāsts, pēc viņas teiktā, beidzās ar piecu stundu garu operāciju P. Stradiņa slimnīcā. Savukārt ārste, kura nosūtīja bērnu ārstēties ambulatori, sevis attaisnošanai paziņoja vecākiem: "Nu viņš taču nebija uz nāves robežas vakar."

Andreimane stāsta, ka pusaudzi ar vairākiem sadrumstalotiem sejas, galvaskausa pamatnes un žokļu lūzumiem, kā arī ar smadzeņu satricinājumu neuzņēma Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, pat neizmērīja temperatūru.

"Nogaidot piecas stundas uzņemšanas nodaļas gaitenī un iztaisot CT (datortomogrāfiju – red.) ar RTG (rentgenogrāfiju – red.) ārste nonāca pie secinājuma, ka trauma nenes draudus dzīvībai un ieteica visiem doties mājās," pastāstīja Andreimane.

Turklāt ķirurgs pat nebija apskatījis cietušo zēnu klātienē, paskaidroja publikācijas autore, sniedzot apstiprinājuma kārtā slimnīcas izraksta fotogrāfiju, kurā teikts, ka konsultācija tika sniegta telefoniski. Slimnīcā paskaidroja, ka ķirurgu tur vienkārši neesot bijis pusaudža apskatīšanas laikā.

Pensionāre - Sputnik Latvija
Negribi taksi? Tad ej kājām. Pensionāre padzīta no slimnīcas Rīgā

Ārste pa telefonu ieteica atbrīvot cietušo no sporta stundām uz pusotru mēnesi, tableti ar Ibuprofenum, likt klāt aukstu, veikt ambulatoru apskati pie sejas ķirurga, kā arī pie okulista.

"Uz jautājumu "tur taču rindas un nāksies gaidīt aptuveni mēnesi" sekoja atbilde "nekas, jums nav smags gadījums"," pastāstīja Andreimane par pusaudža radu komunikāciju ar mediķi.

Pēc Andreimanes sacītā, kad bērnu atveda mājās, viņa stāvoklis pasliktinājās, tad radi vērsās pie viņas, un viņa jau vērsās pie paziņām-ķirurgiem, kuri operatīvi reaģēja un bērnu uzņēma P. Stradiņa slimnīcas žokļu un sejas ķirurģijas nodaļā.

"Kolēģi, kuri ieraudzīja klīnisko ainu, bija, maigi izsakoties, neizpratnē par ārstes nolaidību: "Tikai neļaujiet tam palikt bez uzmanības." Apskatoties radiologa slēdzienu, izmērot temperatūru – 38,9, tika pieņemts lēmums izsaukt ķirurgus un neiroķirurgus. Rezultāts – smaga operācija! Ja viņš tonakt būtu palicis mājās, viss varēja beigties ar nelaimi," pastāstīja Andreimane.

Pēc viņas sacītā, patlaban bērna vecāki ir uzrakstījuši iesniegumu Veselības inspekcijai, pašai slimnīcai un Nacionālajam veselības dienestam.

Врач - Sputnik Latvija
Ārsta Tihonova lieta: ministre pastāstīja, kā cīnīsies ar nolaidību

Tikmēr ārste, kura aizsūtīja pusaudzi mājās, piezvanīja vecākiem un sevis attaisnošanai pateica: "Nu viņš taču nebija uz nāves robežas vakar," nobeigumā pateica Andreimane.

Pēdējā laikā medijos un sociālajos tīklos arvien biežāk parādās paziņojumi par to, ka Latvijas slimnīcās vai nu atteica uzņemšanā, vai arī nācies gaidīt stundām ilgi. Cilvēki stāsta par ārstu nolaidību, nepamatoti lieliem rēķiniem un citām nepatīkamām detaļām, secinot: veselības aprūpe Latvijā ir nomācošā stāvoklī. Latvijas augstskolas neizlaiž pietiekamu ārstu skaitu, savukārt tie, kas iegūst diplomus, izvēlas meklēt darbu ekonomiski attīstītākās valstīs. Šajā situācijā daudzas slimnīcas ir saskārušās ar kvalificētu darbinieku deficītu, ārsti izdeg darbavietā augstās slodzes un zemo algu dēļ. Turklāt nākamgad, saskaņā ar budžetu, veselības nozares finansējums atkal atpaliks no plāna, savukārt ārsti ir gatavi streikot.

Ziņu lente
0