Politika

Ministre pieprasa nodokļu palielināšanu: ko izkratīs vispirms

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Ilze Viņķele pastāstīja, kādi nodokļi jāpalielina vispirms, kad tiks izdzirdēti mediķi un vai visām slimnīcām izdodas nodrošināt atbilstošu pakalpojumu līmeni.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Valdībai jāapsver nodokļu palielināšana, lai panāktu budžeta ienākumu pieaugumu un sadalītu tos starp dažādām nozarēm, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele intervijā LNT.

Politiķe skaidroja, ka budžeta papildināšanai ir jāmaina nodokļu sistēma un jāapkaro ēnu ekonomika, taču pēc viņas domām, cīņa ar ēnu ekonomiku vien nevar nodrošināt pietiekamu rezultātu, tāpēc jāpadomā par nodokļu palielināšanu.

Ar ko sākt

Viņķele uzskata, ka jāsāk ar kapitāla nodokļu celšanu, kas patlaban ir zemāki nekā algas nodokļi. Tāpat ministre saskatījusi iespēju pacelt dabas resursu nodokli ražotnēm, kas piesārņo apkārtējo vidi, un nekustamo īpašumu nodokli. Toties darbspēka nodokļus politiķe iesaka neaiztikt.

Послеоперационная палата в больнице - Sputnik Latvija
Gaidiet protestus: kā Veselības ministrija izgrozīsies ar mediķu algām

Iepriekš minētais ierosinājums jau tika noraidīts, taču pirms budžeta pieņemšanas Viņķele plāno vēlreiz ieteikt sociālās apdrošināšanas iemaksas ieviešanu 1% apmērā visiem strādājošajiem – gan tiem, kuri strādā uz patenta pamata, gan tiem, kuri saņem autora atlīdzību, gan citu veidu ienākumus.

Ministre uzskata, ka, pateicoties mediķu aktivitātei, nākamgad, sagatavojot budžetu 2021.gadam, viņi noteikti tiks sadzirdēti. Pie tam viņa uzskata, ka būtu nekorekti teikt, ka šogad sastādītajā budžetā mediķiem nauda nav atvēlēta – atalgojuma palielināšanai tomēr piešķirti 42 miljoni eiro – vairāk nekā šiem mērķiem saņēmusi jebkura cita nozare.

Visi netiek galā

Viņķele komentēja arī slimnīcu specializācijas un optimizācijas jautājumu. Kopš pavasara tiek ieviesta jauna līmeņu sistēma, kuras ietvaros slimnīca apņemas nodrošināt pacientiem noteikta līmeņa pakalpojumus.

Patlaban kompetentās iestādes paslepus pārbauda slimnīcas sniegtās medicīniskās palīdzības atbilstību pieteiktajām saistībām. Jau ir skaidrs, ka līmeni vismaz 7-9 slimnīcās nāksies mainīt, jo tās nepilda solīto.

Ziņu lente
0