Ekonomists: Latvijai ir vajadzīgi gudri cilvēki, tad valsts kļūs bagātāka

© Foto : pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Esošās darba tirgus problēmas var atrisināt ar "gudro imigrāciju", bet būvniecības nozarē varēt domāt par imigrāciju ar terminētiem nosacījumiem, uzskata Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Vakanču skaits Latvijā gada laikā pieaudzis par aptuveni trešdaļu – visvairāk valstī trūkst kvalificētu strādnieku būvniecībā un amatnieku, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati. Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Kazāks kadru problēmas risināšanai piedāvā dažādus darba imigrācijas veidus.

Saskaņā ar datiem uz septembra beigām NVA tika reģistrētas 31 238 brīvas darba vietas, kas ir par 29,2% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Tajā skaitā 81%, jeb 25 407 vakances - Rīgas reģionā, kas ir par 32,4% vairāk nekā 2018. gada septembra beigās.

Заброшенный поселок Ирбене - Sputnik Latvija
Deviņi tūkstoši latviešu pret pensionāru armiju: nacionālistu ceļš ved uz Sarkano grāmatu

Latgales reģionā 2019. gada septembra beigās reģistrētas 1584 vakances, kas ir par 13,8% mazāk, salīdzinot ar 2018. gada septembra beigām, Vidzemes reģionā – 1532 vakances, kas ir divreiz vairāk nekā pērn, Kurzemes reģionā – 1484 vakances, kas ir par 29,8% vairāk, bet Zemgales reģionā – 1231 vakance, kas ir par 2% mazāk nekā pirms gada.

Pieprasītākie ir kvalificēti strādnieki un amatnieki - šajā grupā reģistrētas 15 786 vakanču. Pēc nozarēm lielākais vakanču skaits bija reģistrēts būvniecībā - 36% no visām reģistrētajām vakancēm jeb 11 365 brīvās darba vietas.

Kā ziņots, reģistrētais bezdarba līmenis Latvijā šā gada septembra beigās bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. 2019. gada septembra beigās NVA reģistrēti 52 595 bezdarbnieki.

Nepieciešama gudrā imigrācija

Esošās problēmas Latvijas būvniecības tirgū varētu atrisināt uz laika imigrācijas rēķina, uzskata Latvijas Bankas ekonomists Mārtiņš Kazāks.

Древесная щепа - Sputnik Latvija
Latvijā ir 52 tūkstoši bezdarbnieku ikvienai gaumei: bizness nesagaidīs viesstrādniekus

Viņš paskaidroja, ka būvniecības nozare atšķiras ar cikliskumu - recesijai seko izaugsme, tad bieži vien vērojams darbinieku trūkums. " Tādēļ šādās cikliskās nozarēs var domāt par terminētu imigrācijas politiku. Taču tai ir jābūt ar skaidriem noteikumiem, ka tas nav mūžīgi. Tas varētu mazināt šīs cikliskās svārstības un algu pārkaršanu ekonomikas izaugsmes fāzē," norāda Kazāks, kuru citē Dienas Bizness.

Kopumā, pēc viņa domām, Latvijai ir jāattīsta "gudrā imigrācija". Runa ir par augsti kvalificētiem speciālistiem, par kuriem valstij jācīnās.

Kazāks atzīmē, ka imigranti ar augstāko izglītību un prasmēm dos labumu Latvijas ekonomikai, un tie ir vajadzīgi visās nozarēs 24 stundas dienā, 7 dienas nedēļā. Valsts kļūs bagātāka, ja izdosies iesaistīt gudrus cilvēkus. Pēc viņa domām tie varētu būt augstskolu absolventi no ārvalstu studentu vidus.

Ziņu lente
0