"Ēd par Latviju": veikala reklāmas sauklis izraisīja sociālo tīklu lietotāju sašutumu

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие нового торгового центра "Акрополь" в Риге
Открытие нового торгового центра Акрополь в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu lietotāji sašutuši par lielveikala Maxima jaunu reklāmas kampaņu, kas, acīmredzot nolēma rosināt pircēju patriotisma garu ar lozungu "Ēd par Latviju".

RĪGA, 29. oktobris — Sputnik. Latvijas Republikas Neatkarības dienas gaidās, kas tiek svinēta 18. novembrī, Maxima veikalos un reklāmas bukletos Latvijas iedzīvotāji ieraudzīja neparastu aicinājumu "Ēd par Latviju". Spriežot pēc saktas un tēmturi "īstie patrioti", veikals šādā veidā cenšas rosināt pircēju patriotiskumu un, kā rezultātā, pacelt savas pārdošanas.

Tomēr kampaņa radījusi pretējo efektu: reklāmas sauklis šausmināja sociālo tīklu lietotājus.

​"Skatos uz Maxima patriotiskās ēšanas vides reklāmas stendem un esmu neizpratnē - reklāmisti pajokojuši, bet klients uztvēris nopietni un paņēmis, vai arī abas puses to domājušas nopietni (un, sekojoši, ir vienkārši nojūgušies?) Dārgā dienasgrāmata, palīdzi," – uzrakstīja žurnāliste Sanita Jemberga, ievietojot savā Twitter attēlu no reklāmas bukleta ar uzrakstu "Ārprātīgi".

Sociālie tīklu lietotāji nekavējoties sāka sarkastiski spriest, kāds varētu būt "īstā patriota" ēdiens.

​"Olas ar pērkonkrustu," - piedāvāja komentētājs ar lietotājvārdu Ra.

Citi izteica pieņēmumu, ka briesmīgais lozungs, visticamāk, ir pārfrazēta bērnu uzruna: "Tas par mammu, tas par tēti...".

​"Es arī tikai pamazām aptvēru, ka tā ir pārfrāzēta uzruna bērniem ēšanas laikā – "tas par mammu, tas par tēti..." un par Latviju. Bet kopā ar "ēdiet" pavēles izteiksmē un bez mīlīgā video izskatās baigi neveikli," uzrakstīja Henrieta Verhoustinska.

​"Bet tad ir vēl sliktāk nekā man likās, jo tā parasti rīkojas, kad spiež ēst, nevis gribas. Īstais piespiedu patriotisms," – atzīmēja žurnāliste Sanita Jemberga.

​"Protams, ka tā ir parodija, bet pat kā parodija nav smieklīga," – savā viedoklī dalījās Latvijas politiķis, ķīmiķis un ekonomists Einārs Cilinskis.

​"Man nav tādu akadēmisku zināšanu, lai spriestu par patriotisma definīciju, bet kā cilvēkam, kas saistīts ar pārtiku, vietējās preces iegāde, kaut tā ir dārgāka par, piemēram, Polijas, tiešām liekas patriotisms," - paudusi Ksenija.

​"Tāpēc, ka vienādot patriotismu ar desu, ir vienkārši stulbi. Ņemot vērā, kādi ir LV aptauju rādītāji, cik būtu gatavi aizstāvēt valsti konflikta gadījumā, derētu nopietna saruna sabiedrībā, ko vispār nozīmē patriotisms un kāpēc mēs tā domājam. Tā vietā: ēd par LV," – viņai atbildēja Sanita Jemberga.

Arī šajā diskusijā neiztika bez pieminēšanas, ka Maxima ir lietuviešu lielveikalu tīkls, un izvēlēties tieši Latvijas preci, kā pienākas īstam patriotam, tur var būt diezgan problemātiski.

Ziņu lente
0