Neko krasi necelsim: Nemiro pastāstīja par nodokļiem automašīnu īpašniekiem

CC0 / pxhere / Панель приборов в автомобиле
Панель приборов в автомобиле - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodokļu pasākumi, kas skar degvielu un transporta līdzekļu nodokļus, vēl tiks vērtēti, apliecināja Latvijas ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Latvijas ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro apliecināja, ka informācija par nodokļu būtisku palielināšanu autovadītājiem nav patiesa. Visi ierosinājumi enerģētikas un klimata jautājumos vēl tiks apspriesti, paskaidroja ekonomikas ministrs.

"Pretēji medijos izskanējušajai ažiotāžai, Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2030 projektā NAV iekļauti rīkojumi straujai nodokļu palielināšanai autovadītājiem utt. Tajā ir apkopoti iespējamie priekšlikumi, taču katrs atsevišķi vēl tiks izvērtēts atbilstoši sabiedrības iespējām," Nemiro pavēstīja savā lapā Twitter.

Iepriekš avīze Neatkarīgā informēja, ka Latvijas Ekonomikas ministrija nodevusi sabiedriskai apspriešanai nacionālo enerģētikas un klimata plānu 2021.-2030. gadam, un piebilda: ja to apstiprinās, automašīna varētu kļūt par privilēģiju bagātajiem.

Dokuments liecina, ka no 2025. gada plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi benzīnam, dīzeļdegvielai un autogāzei. Tāpat tiks paaugstināts transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis visām automašīnām, kas izmanto no fosilajiem resursiem ražotu degvielu, un ieviests jauns transportlīdzekļu primārās reģistrācijas nodoklis, kas tiks aprēķināts uz ogļskābās gāzes izmešu apjoma, dzinēja jaudas un transportlīdzekļa pilnas masas pamata.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Linkaits vēlas pacelt akcīzes nodokli dīzeļdegvielai, lai atrastu naudu ceļu remontam

Iepriekš Automobiļu asociācijas prezidents Andris Kulbergs konstatēja, ka Latvijā ir novecojis autoparks, tādēļ nav iespējams samazināt ogļskābās gāzes izmešus atmosfērā. No 2021. gada valstij draud milzīgi naudas sodi par pārlieku augsto piesārņojuma līmeni.

"Mēs esam kā Eiropas Savienības dalībvalsts parakstījuši protokolu par gaisa piesārņojumu. Šobrīd mēs redzam - desmit gados palielinām par 10 procentiem CO2 apjomu. Pēc šodienas datiem, 2030. gadā mums būs par 2 miljoniem tonnu CO2 vairāk nekā atļauj mūsu apņemšanās. Tātad 2021. gadā mēs jau sāksim maksāt soda naudas par laicīgu neizpildi. Šīs soda naudas apmērs varētu sasniegt 48 miljonus eiro gadā, un tas būtu jāmaksā pašiem autovadītājiem," paziņoja Kulbergs.

Ziņu lente
0