Politika

Latvijai vairs nevajag nepilsoņus: Saeima apstiprinājusi Vējoņa likumprojektu

CC BY-SA 2.0 / Bridget Coila / Holding Hands With a Newborn BabyМать держит руку новорожденного ребенка. Архивное фото
Мать держит руку новорожденного ребенка. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No nākamā gada 1. janvāra jaundzimušajiem Latvijā vairs netiks piešķirts nepilsoņu statuss – Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi attiecīgu lēmumu.

RĪGA, 18. oktobris – Sputnik. Latvijas Saeima 17. oktobrī galīgajā lasījumā apstiprināja bijušā Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa iniciēto likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem no 2020. gada.

Par dokumentu nobalsoja 60 deputāti, pret – 25, vēsta Saeimas mājaslapa. Pret likuma pieņemšanu nobalsoja Nacionālā bloka, Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji, kā arī neatkarīgā deputāte Ingūna Rībena un parlamentārietis no KPV LV Aldis Blumbergs.

Страница паспорта гражданина Латвии - Sputnik Latvija
"Trojas zirgs": nacionālpatrioti iebilst pret automātisko pilsonību bērniem

Pirms trešā lasījuma likumprojektam tika iesniegti četri piedāvājumi, visi no Nacionālā bloka deputāta Jāņa Dombravas, faktiski tie piedāvāja noraidīt izmaiņas likumā par nepilsoņa statusa piešķiršanu bērniem. Taču Saeimas attiecīgā komisija noraidīja visus politiķa piedāvājumus.

Saeimas sēdē, debatēs par Vējoņa iniciatīvu Dombrava paziņoja, ka ar likumprojektu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem Rīga patiesībā "pilda Krievijas ārpolitikas mērķus".

Savukārt deputāte Marija Golubeva ("Attīstībai/Par!") uzsvēra, ka nepilsoņa statuss tika izveidots tikai kā pagaidu risinājums, un aicināja uzticēties cilvēkiem, kuri piedzimuši Latvijā. "Mums šodien ir unikāla, vēsturiska iespēja izbeigt nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem Latvijas bērniem," teica deputāte.

"Dombravas kungs piedāvā – nē, mēs gribam jaunus nepilsoņus. Es negribu jaunus nepilsoņus. (…) Jautājums: vai Latvija grib dzīvot mūžīgi ar šo dīvaino statusu? Jūsuprāt, tas saliedē sabiedrību? (…) Mums nav nekādu labumu. Un, lai ar laiku dabiskā veidā... pēc kāda laika mums nebūtu vairs nepilsoņu, mums kādā brīdī jāpasaka – vairs nebūs neviena jauna!" paziņoja "Jaunās Vienotības" deputāts Andrejs Judins.

Neatkarīgais deputāts Aldis Gobzems arī iebilda pret Dombravas piedāvājumu. "Baidīties no vēl nedzimušiem bērniem nav ne patriotisms, ne drosme. Bet baidīties no bērniem un baidīties no nedzimušiem bērniem ir vienkārši ļaunums," pateica politiķis.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Armands Krauze: pietiek dalīt bērnus pareizajos un nepareizajos

Lai likumprojekts stātos spēkā, tas ir jāparaksta prezidentam Egilam Levitam.

Dokuments paredz, ka no 2020. gada 1. janvāra Latvijas pilsonība jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem tiks piešķirta automātiski, tātad vecāku iesniegums vairs nebūs nepieciešams. Bērns varēs saņemt Latvijas pilsonību, ja viņa vecāki nebūs vienojušies piešķirt viņam citu pilsonību.

Ja bērns piedzims ārpus Latvijas robežām, vai viens no viņa vecākiem būs citas valsts pilsonis, vecākiem būs jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegums un dokumenti, kuri apliecina, ka bērns nav un nav bijis citas valsts pilsonis.

Dokumenta anotācijā norādīts, ka tas skars vien nelielu bērnu skaitu: saskaņā ar PMLP datiem, 2016. gadā piedzima 47 nepilsoņi, 2017. gadā – 51, 2018. gadā – 33 nepilsoņi. Tiek uzvērts, ka šāda likuma pieņemšana veicinās sabiedrības saliedētību un turpmāko Latvijas sabiedrības attīstību uz kopīgu interešu pamata. Nepilsoņa statusa piešķiršanas bērniem izbeigšana – tas ir simbolisks solis, kurš ļaus izbeigt apzinātu dažādu Latvijas sabiedrības grupu pretstatīšanu, atzīmēts anotācijā.

Ziņu lente
0