Latvijai tuvojas gripas epidēmija – situācija ir ļoti nopietna

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasДевочка с симптомами гриппа
Девочка с симптомами гриппа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā jau reģistrēti pirmie gripas gadījumi, taču tālāk būs sliktāk: ārsti apgalvo, ka epidēmija varētu sākties jau novembrī.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Latvijas Infektoloģijas centrs brīdina, ka Latvijai tuvojas gripas epidēmija, vēsta Tvnet.lv.

Грипп насморк болезнь - Sputnik Latvija
Ārsts pastāstīja, ar ko gripa atšķiras no akūtas elpošanas ceļu infekcijas

Pirmie gripas gadījumi valstī jau fiksēti. Ārsti uzskata, ka slimības uzliesmojums var sākties jau pirms kalendārās ziemas sākuma – novembrī. Pie tam epidēmija var būt ļoti nopietna.

Rīgas Stradiņa universitātes profesore, Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle pastāstīja, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO), novērojot gripas vīrusus, prognozēja: ja sāksies epidēmija, būs ne tikai lielāks saslimušo skaits, bet arī vairāk pacientu, kas pārcietīs smagu slimības formu.

Palīdzību cīņā pret gripu var sniegt vakcīna. Pērn gripa aiznesa 86 dzīvības Latvijā. Visi šie pacienti nebija vakcinēti. Ārsti iesaka vakcinēties jau tagad, kamēr vēl nav par vēlu.

Vakcinācija īpaši nepieciešama cilvēkiem ar plaušu, aknu, nieru, sirds slimībām, vāju imūnsistēmu, grūtniecēm un bērniem līdz 5 gadu vecumam, kā arī cilvēkiem vecumā no 60 gadiem.

Bērniem līdz divu gadu vecumam un grūtniecēm gripas vakcīna pieejama bez maksas. Vairākām riska grupām valsts palīdz, apmaksājot 50% vakcīnas cenas. Vakcīna pret gripu pieaugušajiem un bērniem no 6 mēnešu vecuma (2019./20.gada vakcīna) maksā aptuveni 15 eiro.

Pie tam veselības aprūpes iestādes jau sākušas gatavoties epidēmijai. Piemēram, Infektoloģijas centrā tiks pārveidotas trīs nodaļas.

Производство вакцины против гриппа A/H1N1  - Sputnik Latvija
Gripas sezona tuvojas: ārsti silti iesaka vakcinēties

Iepriekš vēstīts, ka šogad Latvijā pieejamas vakcīnas pret četriem gripas ierosinātājiem, kas iespējami 2019./20.gada sezonā.

Gripa ir nopietna infekcijas slimība, tā bieži rada komplikācijas un ir smagi ārstējama. Iepriekšējā sezonā komplikāciju rezultātā miruši 86 cilvēki, 2017. gadā gripa aiznesa 91 cilvēka dzīvību, gadu iepriekš – 75. Ik gadus Latvijas slimnīcās ar gripu tiek hospitalizēti 1-1,3 tūkstoši pacientu.

2018.gadā gripas epidēmijas laikā tika pagarināts dežūrārstu darba laiks Rīgā un reģionos. Ārsti atzīmēja, ka slimība radījusi īpaši augstu temperatūru – līdz 41 grādam, un aicināja saslimušos rūpīgi ārstēties un slimību "izgulēt".

Ziņu lente
0