Latvijā pieaudzis ērču encefalīta gadījumu skaits

© Kenny HolstonВрач за работой
Врач за работой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rudenī saslimšanas gadījumu skaits pieaug, jo cilvēki biežāk dodas sēņot un ogot, turklāt pie tam neievēro drošības pasākumus.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu par 6,8% pieaudzis ar ērču encefalītu inficēto cilvēku skaits, vēsta MK Latvija, atsaucoties uz Slimību kontroles un profilakses centra datiem.

Saskaņā ar datiem par 2017. gadu no janvāra līdz oktobrim tika reģistrēti 232 ērču encefalīta gadījumi, bet šogad – jau 248 gadījumi.

Laima slimības gadījumu skaits ir samazinājies – pērn tika fiksēti 412 gadījumi, šogad – par 38 mazāk. Tāpat samazinājies arī ērlihiozes pacientu skaits. Pērn tika reģistrēti 27 inficēšanās gadījumi, bet šogad – vien 14 pacienti.

Клещ - Sputnik Latvija
Kā pasargāties no ērču koduma

SKPC komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja informēja, ka pārsvarā inficēšanās gadījumu skaits pieaug rudenī – sēņu un ogu sezonā, kad cilvēki piemirst drošības pasākumus. Tāpēc SKPC epidemiologi atgādināja, ka pastaigas laikā regulāri jāapskata apģērbs, turklāt ieteicams izvēlēties augstus apavus un apģērbu ar piedurknēm. Vēlams doties dabā gaišā apģērbā – tad ērce būs labāk saskatāma.

Iepriekš jau stāstījām, kādi soļi palīdz pasargāties no ērcēm. Eksperti iesaka iespēju robežās pirms pastaigas pa mežu nolikt kādu priekšmetu uz skudru pūžņa, jo skudru izdalījumu smaka var atbaidīt ērces. Tāpat ērcēm nepatīk ziedu smarža un asi aromāti. Protams, jāpatur prātā arī dažādi pretērču repelenti. Pie tam speciālisti iesaka izmantot tos ne tikai mežā, bet arī parastā piknikā.

Sava atbilde ērcēm ir arī homeopātiem. Viņi nav noskaidrojuši, kā atbiedēt asinssūcējus, toties uzskata, ka līdzekļi Apis un Ledum palīdzēs pasargāties no inficētas ērces koduma sekām. Vēl vairāk, pēc homeopātu domām, ir līdzekļi, kas spēj pieveikt encefalītu un boreliozi pat vēlīnā stadijā, taču viss ir atkarīgs no cilvēka individuālajām īpašībām.

Ziņu lente
0