Cipule: samazinājies nāvju skaits, gaidot ātrās palīdzības ierašanos

© Sputnik / Sergey MelkonovСкорая помощь в Даугавпилсе
Скорая помощь в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar ātrās palīdzības ārstu trūkumu izdodas tikt galā, pateicoties brigāžu pārveidošanai – mašīnas vada vai un paši ārsti, vau nu medicīnas studenti.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Valstī samazinās iedzīvotāju skaits, sabiedrība kļūst vecāka, tādēļ arī turpmāk Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) trūks darbinieku, pastāstīja dienesta vadītāja Liene Cipule Latvijas Radio intervijā.

Viņa atzinusi, ka tuvākajos gados viena no galvenajām problēmām būs "svaigu asiņu" meklējumi darbam dienestā, savukārt otra – brigāžu pāreja pie diviem cilvēkiem.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Latvijā pieaugušas ātrās palīdzības pakalpojumu cenas

"Kopumā mums ir 587 vakances, kas ir 20% no kopējā slodžu skaita dienestā. No tām 460 ir ārstniecības personas. Ja mēs izteiksim to brigāžu skaita – tās ir brigādes, kuras mēs nevaram nokomplektēt, ja neatradīsim papildu risinājumus – tad tā ir 51 brigāde no 190," iepriekš norādīja Cipule.

Dotajā brīdī 133 vakances brigādēs sedz medicīnas asistenti. Vēl 375 sedz ar virsstundām – to mēnesī ātrajā palīdzībā ir 62 tūkstoši.

Pērn NMPD sāka veidot brigādes, kur mediķi paši vada operatīvo transportu, un brigādes, kurās uz izsaukumu dodas viens mediķis ar šoferi. Lai nodrošinātu attiecīgu kvalifikāciju tiem, kas strādā jaunā tipa brigādēs, tika paredzēts, ka gan mediķi, gan šoferi iegūs papildu iemaņas – iesākts darbs mācību programmu pilnveidošanā.

Cipule solīja, ka neviens ātrās palīdzības šoferis netiks atlaists, un jau šobrīd daļa šoferu var sniegt medicīnisko palīdzību cietušajiem.

"Mēs esam plānojuši, ka proporcija varētu būt 60%. Jau labu laiku kā otrās personas dienestā strādā jaunie studenti no "Stradiņiem", medicīnas koledžām," atzīmēja Cipule.

Četras dienas dzēra, piezvanīja ātrajai palīdzībai

Pērn par 26 gadījumiem samazinājies nāvju skaits, gaidot ātrās palīdzības ierašanos, pastāstīja Cipule. Tas ir saistīts tostarp ar to, ka pērn dienests sāka vērīgāk izvērtēt 113 saņemtos zvanus un censties risināt situācijas pa telefonu, sniegt padomus, kā jārīkojas, ja dzīve un veselība nav apdraudēta.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Vadītāji izmācīsies par ārstiem, diagnostika 10 minūtēs: Latvijas ātrā palīdzība pārveidosies

NMPD saņem vairāk nekā 14 tūkstošus zvanus gadā, daļa no kuriem tiek veikta ar mērķi maldināt, pastāstīja Cipule. Taču viņa atzinusi, ka nepamatoti izsaukumi ir ļoti neliela daļa no visiem saņemtajiem zvaniem. Pēc viņas sacītā, dažkārt cilvēki zvana ar visnotaļ vienkāršiem jautājumiem – piemēram, bija vērsies kāds cilvēks, kurš 4 dienas pēc kārtas dzēris un bija noraizējies par savām aknām.

Cipule atzīmēja, ka pacienta nāve ne vienmēr ir mediķu vaina, tādēļ viņa aicina cilvēkus saglabāt mieru kritiskā situācijā, lai sniegtu NMPD darbiniekiem pēc iespējas tiešāku priekšstatu par to, kur un kāda nelaime notikusi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi pieņem ne vien steidzamus izsaukumus, bet sniedz klientiem arī maksas pakalpojumus – pēc iepriekšējas vienošanās ar pacientu vai viņa tuviniekiem. No 1. septembra maksa par šādu izsaukumu sastāda 62 eiro.

Ziņu lente
0