Divas vēstules NATO: ar ko atšķiras "Saskaņas" un LKS sūdzības par Pabriku

© Sputnik / Sergey MelkonovШествие в День памяти жертв коммунистического террора
Шествие в День памяти жертв коммунистического террора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas politiķi un antinacistu kustības pārstāvji aicina NATO izvērtēt aizsardzības ministra Arta Pabrika paziņojumu par latviešu leģionāriem.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. Latvijas Antinacistu komiteja, starptautiskā kustība "Pour un Future Sans Fascisme", Latvijas Krievu savienība vērsās pie NATO valstu aizsardzības ministriem ar aicinājumu nosodīt Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika paziņojumu, kurš nosauca latviešu SS leģionārus par nācijas lepnumu. Analoģisku vēstuli partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija nosūtījusi NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam.

Игорь Пименов - Sputnik Latvija
Deputāts Pimenovs saņēmis brīdinājumu par padomju formas tērpa aizsargāšanu

Atgādināsim, ka Latvijas aizsardzības ministrs Pabriks, oficiāli piedaloties pasākumos pie apdzīvotās vietas More, kur pirms 75 gadiem 19. Latviešu Waffen SS divīzija nedēļu aizstāvējās no Sarkanās armijas, runājot par SS leģionāriem, paziņoja: "Mūsu pienākums ir šos Latvijas patriotus godāt no visiem dvēseles dziļumiem. Atcerēsimies, ka ar katru gadu leģionāru mūsu rindās diemžēl paliek arvien mazāk, šobrīd Latvijas Nacionālo karavīru biedrības rindās viņu ir tikai nedaudz vairāk par 30. Godāsim kritušo leģionāru piemiņu, neļausim nevienam viņu piemiņu nonievāt! Latvijas leģionāri ir latviešu tautas un valsts lepnums."

Šis ministra paziņojums izraisīja kritikas vilni, sākumā tas tika publicēts Aizsardzības ministrijas mājaslapā, taču vēlāk tika izdzēsts.

Latvijas Antinacistu komiteja, starptautiskā kustība "Pour un Future Sans Fascisme", Latvijas Krievu savienība sakarā ar Pabrika paziņojumu pieņēma lēmumu vērsties pie NATO valstu aizsardzības ministriem ar aicinājumu nosodīt Pabrika paziņojumu un izvērtēt viņa atbilstību ieņemamajam amatam.

"Mēs esam nopietni noraizējušies par to, ka NATO dalībvalsts aizsardzības ministrs faktiski slavē un cildina noziedzīgu organizāciju – Waffen SS leģionu, aicinot klātesošos jauniešus un Latvijas bruņoto spēku kareivjus sekot viņu piemēram. Faktiski tas ir aicinājums atkārtot visas noziedzīgās darbības, ko pastrādāja nacisti Eiropā Otrā pasaules kara laikā.

Mēs aicinām NATO valstu aizsardzības ministrus, kuru vidū ir arī antihitleriskās koalīcijas valstis, nosodīt un apturēt kolēģi viņa centienos slavēt nacistus, kas pastrādāja noziegumus pret cilvēci.

Tāpat lūdzam jūs izvērtēt personas, kas slavē nacistiskā režīma noziegumus, atbilstību NATO dalībvalsts aizsardzības ministra amatam," teikts savstarpējā paziņojumā.

Savukārt partijas "Saskaņa" Saeimas frakcija nosūtījusi NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam vēstuli, ko parakstījis frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, ar lūgumu izvērtēt Pabrika paziņojumus. Frakcijas vēstules tonis zināmā mērā atšķiras no LKS un Antinacistu komitejas rakstītā, "saskanieši" atzīst latviešu SS leģiona dalībniekus par upuriem, kaut arī nosoda Pabriku par viņu slavēšanu.

"Ja NATO dalībnieki slavina ar nacistu partiju saistīto noziedzīgās organizācijas, kas dibināta, lai īstenotu rasistisko doktrīnu, dalībniekus, tas liecina par Ziemeļatlantijas alianses deleģitimizāciju," teikts vēstulē.

"Ņemot vērā, ka vairākums latviešu leģiona karavīru bija piespiedu kārtā mobilizēti, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija vairākkārt ir uzsvērusi, ka viņus nedrīkst uzskatīt par noziedzīgas organizācijas dalībniekiem. Tomēr ar savu publisko izteikumu, aizsardzības ministrs Pabriks būtiski maina attieksmi pret latviešu leģionāriem – padarot tos no upuriem par varoņiem," teikts paziņojumā.

Ziņu lente
0