Latvijas ekonomikas ministrs glābj planētu: vadītāji uzpildās Lietuvā

© pixabayЗаправка автомобиля на автозаправочной станции
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Efektu saistībā ar degvielas akcīzes kāpumu pamanīs visi – dārgāki kļūs visi pakalpojumi, kas kaut kādā veidā ir saistīti ar transportēšanu.

RĪGA, 4. oktobris – Sputnik. No 1. janvāra Latvijā atkal palielināsies degvielas akcīzes nodoklis, un parādīsies nodeva tiem, kas piesārņo atmosfēru, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Топливораздаточная колонка на автозаправочной станции - Sputnik Latvija
Mēģinājums pirms 2020. gada? Latvijā atkal palielinājušās degvielas cenas

Degvielas akcīzes palielinājums no 1. janvāra ir iekļauts grafikā, ko Saeima apstiprinājusi jau pirms dažiem gadiem. Dīzelis kļūs dārgāks par 5 centiem litrā, benzīns – nedaudz vairāk kā par 4.

Degvielas tirgotāju asociācijā atzīmē, ka jau šobrīd daļa Latvijas šoferu cenšas uzpildīties Lietuvā, kur nodoklis ir zemāks, taču no 1. janvāra kļūs vēl ļaunāk.

"Mēs varam atzīmēt, ka Latvijā patēriņš palielinās vien par nepilnu procentu, savukārt Lietuvā visos degvielas veidos – par 5-6%. Tas liecina par to, ka daļa degvielas, kurai jābūt bijis iegādātai Latvijā, tika iegādāta Lietuvā," pārliecināts Ojārs Karčevskis, Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Citiem vārdiem sakot, akcīzes nodokļos, iespējams, iekasēs mazāk, nekā paredzēts nākamā gada budžetā. Turklāt efekts saistībā ar akcīzes kāpumu būs daudz plašāks, saka ekonomists Jānis Priede. Ikviens pakalpojums, kurš kaut kādā veidā ir saistīts ar kaut kā – cilvēku, izejvielu, preču – transportēšanu, kļūs dārgāks.

"Ja es redzu, ka no 1. janvāra akcīze pieaugs, tad es pārsēžos sabiedriskajā transportā vai uz velosipēda. Un varbūt tā ir daļa no vides aizsardzības politikas, lai valsts kļūtu zaļāka. Ar biznesu ir savādāk, tas nespēj ātri pielāgoties un pāriet, piemēram, uz elektrotransportu. Tātad agri vai vēlu šis kāpums ietekmēs arī galaprodukta cenu. Savukārt valsts spēs ievākt vairāk nodokļu," atzīmēja Priede.

Курение - Sputnik Latvija
Cigaretes un benzīns: somi rēķina, kur izdevīgāk – Igaunijā vai Latvijā

Turklāt Ekonomikas ministrija jau gatavo jaunas izmaiņas, kuras padarīs Latviju vēl "zaļāku", pastāstīja Ekonomikas ministrijas vadītājs Ralfs Nemiro. Saskaņā ar ES kopējo politiku, par CO2 izmešiem ir jāmaksā tam, kurš tos ražo. Tiesa, kā un cik, pagaidām nav skaidrs.

Pēc Nemiro sacītā, vislielākie vides piesārņotāji ir vecas lokomotīves, kuģi, starptautiskie pārvadātāji, nevis privātais transports. Taču maksāt nāksies visiem.

"Mēs dzīvojam uz vienas planētas. Un tā mums ir viena. Un ja mēs ne par ko nedomāsim, tad pēc 20 gadiem mums būs lielas klimata problēmas," saka Nemiro.

Ziņu lente
0