"Valsts jau nav nozagusi to": Latvija nav izmaksājusi pensionāriem pusmiljonu eiro

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienesta kļūdas dēļ tūkstošiem pensionāru ar invaliditāti ilgu laiku nav saņēmuši pensiju pilnā apmērā, noskaidroja Valsts kontrole.

RĪGA, 3. oktobris – Sputnik. Pērn vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju nesaņēma pensiju pilnā apmērā, jo Valsts ieņēmumu dienests iepriekšējos gados nenodrošināja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru ar datiem, kas nepieciešami korektam pensiju aprēķinam, kļūdu atklājusi Valsts kontrole, vēsta TV3.

VID sola, ka nākotnē kas tāds vairs neatkārtosies.

Valsts kontroles revīzija atklājusi, ka gandrīz 5,5 tūkstoši pensionāru ar invaliditāti ilga laika garumā nav saņēmuši viņiem paredzēto pensiju pilnā apjomā, jo nekvalitatīvas valsts iestāžu mijiedarbības dēļ viņiem netika automātiski piemēroti nodokļu atvieglojumi.

Pērn šī iemesla dēļ pensija vidēji samazinājās par 7,4 eiro mēnesī, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nepiemēroja iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojumu saistībā ar invaliditāti. Gada laikā vairāk nekā pusmiljons eiro tika iesaldēts valsts budžetā.

"Valsts jau nav nozagusi šo naudu. Cilvēki, iesniedzot gada deklarāciju, to atgūs.

Bet mēs šeit runājam par cilvēkiem, kuri mēnesī saņem vidēji 360 eiro. Šie septiņi ar pusi eiro vidēji katru mēnesi, mūsuprāt, ir ļoti būtiski. Nevis nākamgad, nevis aiznākamgad beigās, bet katru mēnesi, lai cilvēks varētu saņemt šo atspaidu no valsts, ko valsts ir solījusi," paziņoja Valsts kontroles valdes locekle Zita Zariņa.

Ar tādu pašu situāciju revidenti saskārās pirms trīs gadiem. Toreiz neapmierinātību par to izteica arī Saeimas deputāti. Viņi iniciēja grozījumus, saskaņā ar kuriem Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrai automātiski jāsaņem nepieciešamā informācija no VID, lai pensionāriem nenāktos pašiem iesniegt pieteikumus nodokļu atvieglojumu saņemšanai. Kaut arī šie grozījumi stājušies spēkā pērn, VID neizdevās pabeigt visas nepieciešamās operācijas, lai visi saņemtu atvieglojumus.

Диаграммы - Sputnik Latvija
Pensiju fondi pazaudējuši 100 miljonus eiro, neko neieguldot Latvijas ekonomikā

"Sākot ar 2018. gada 2. februāri, VID šādu informāciju par vienīgo ienākumu gūšanas vietu nodod, un problēmām nevajadzētu būt. Mēs, kā jau visus iepriekšējos gadus, monitorēsim šo informāciju. Un arī iepriekšējos divus gadus uzrunājam šīs personas, ka ir tiesības saņemt šo pārmaksu," paskaidroja VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Pēc revīzijas VID solās sekot līdzi tam, lai informācijas apmaiņa ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru noritētu korekti un visi pensionāri turpmāk saņemtu visus nodokļu atvieglojumus, kas viņiem pienākas.

Savukārt Pensionāru federācija norādīja, ka plāno apspriest šo jautājumu nākamajā valdes sēdē. Ja šajā jautājumā būs daudz neskaidrību, viņi plāno vērsties attiecīgā Saeimas komisijā.

Ziņu lente
0