Čiks – un viss: Valsts policija lūdz piesprādzēt bērnus automašīnās

© Sputnik / Андрей Холмов / Pāriet pie mediju bankasРебенок в салоне машины
Ребенок в салоне машины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad CSN cietuši 160 bērni, turklāt daudzi autovadītāji uzskata, ka drošības siksna nav jāpiesprādzē. Katrs piektais pārvadājis bērnus bez autokrēsla.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Valsts policija sāk satiksmes drošības kampaņu "Piesprādzē pareizi - čiks un viss!" par bērnu drošu pārvadāšanu.

Informatīvās kampaņas laikā likumsargi pastiprināti kontrolēs bērnu drošu pārvadāšanu automašīnās - drošības jostu un bērnu sēdeklīšu pareizu lietošanu. Tiks organizēta arī virkne informatīvu pasākumu dažādās pilsētās.

Valsts policijas statistika liecina: 2018. gadā ceļu satiksmes negadījumos cietuši 236 bērni vecumā līdz 12 gadiem, četri no viņiem gājuši bojā. Šogad ceļu satiksmes negadījumos cietuši 160 bērni, bet bojā gājuši divi. Statistika gadu no gada ir līdzīga, tātad pieaugušie joprojām nepievērš pienācīgu uzmanību bērnu drošībai.

Daudzi autovadītāji neuzskata par īpaši svarīgu drošības jostu lietošanu. Par bērnu nepareizu pārvadāšanu pērn noformēti 399 administratīvā pārkāpuma protokoli, bet šogad nepilnos deviņos mēnešos - jau 282.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atgādināja: par negadījumiem, kuros cieš bērni, atbildība gulstas uz pieaugušo pleciem. "Mazā pasažiera piesprādzēšana vai iesēdināšana sēdeklīti nav tikai formāla prasība vai policijas iegriba, tas ir bērnu drošības priekšnosacījums un tam ir jābūt pašsaprotamam! Pieaugušajiem ir jādara viss, lai pasargātu bērnu brauciena laikā, un nav svarīgi, vai tie ir 100 metri, vai 100 kilometri, par bērna drošību jādomā vienmēr," uzsvēra Krapsis.

Дорожно-транспортное происшествие - Sputnik Latvija
Diena bez nāvēm: Latvijā notiks pārbaudes uz autoceļiem

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pētījumā "Par satiksmes dalībnieku uzvedību ceļu satiksmē" 2019.gadā noskaidrojās, ka vairāk nekā puse (53%) respondentu vienmēr rūpējas par bērnu drošību automašīnā, izmanto speciālos sēdekļos vai paliktņus. Tomēr katrs piektais aptaujātais atzinies, ka viņam ir gadījies bērnu vest bez paliktņa vai sēdekļa. Savu rīcību viņi attaisnoja ar to, ka konkrētā brīdī auto nav bijis sēdeklītis, ka bija jābrauc neliels attālums vai bērns it kā bijis drošībā, jo sēdējis pieaugušajam klēpī.

"Pat braucot ar ātrumu 50 kilometri stundā, avārijas brīdī bērns, kura svars ir 20 kilogrami, lido uz priekšu ar spēku, kas ir ekvivalents vienai tonnai. Šādā situācijā bērnu klēpī nespēs noturēt ne tētis, ne mamma. Vecāki, kas piesprādzējušies, visticamāk izdzīvos, bet bērns var tikt izmests no auto," brīdināja CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš un ieteica piesprādzēties pašiem un piesprādzēt bērnus.

Ziņu lente
0