Pie ārsta Latvijā var nokļūt nekavējoties, vai pēc pusotra gada

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasПациент во время обследования c помощью томографа, архивное фото
Пациент во время обследования c помощью томографа, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rindas garums pie ārsta nav atkarīgs no jūsu dzīves vietas – vienā un tajā pašā slimnīcā pie viena speciālista var nokļūt tūlīt, bet otru gaidīt pusgadu.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Rindas uz valsts apmaksātajām ārstu konsultācijām sniedzas no 0 līdz 575 dienām, raksta BB.lv.

Aģentūra LETA apkopojusi interneta vietnes Rindapiearsta.lv datus, kurā iespējams izvēlēties nepieciešamo speciālistu, izmeklēšanu, reģionu un uzzināt kāda ir rinda uz konkrēto pakalpojumu. Izrietēja interesanti secinājumi.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
Daugavpils slimnīcā apturētas plānveida operācijas

Bieži vien rindas lielākajās slimnīcās Rīgā – Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā un Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā ir daudz lielākas nekā medicīnas iestādēs ārpus Rīgas.

Piemēram, endokrinologa konsultāciju medicīnas centrā Olvi Daugavpilī nāksies gaidīt no 7 līdz 263 dien, Stradiņa slimnīcā endokrinologa konsultāciju nāksies gaidīt 59 dienas, Austrumu slimnīcā – 62 dienas, četrās veselības aprūpes iestādēs Rīgā, Alūksnē, Rēzeknē un Cēsīs pie endokrinologa var nokļūt bez rindas.

Diabētiskās pēdas aprūpes kabinetā Rīgā iespējams nokļūt pēc 15 dienām, bet septiņās veselības aprūpes iestādēs šo pakalpojumu nāksies gaidīt vairāk nekā 100 dienas. Visgarākā rinda uz šo kabinetu – 160 dienas. Pie tam Tukumā, Rēzeknē, Jūrmalā, Limbažos, Cēsīs un Jēkabpilī šajā kabinetā iespējams nokļūt bez rindas.

Pie alergologa bez rindas var nokļūt Tukumā un Rēzeknē, toties Stradiņa slimnīcā pieņemšanu pie šī speciālista nāksies gaidīt 122 dienas.

Rinda pie asinsvadu ķirurga Rīgas 1.slimnīcā ilgst 211 dienas, Austrumu slimnīcā – 154 dienas, Talsu medicīnas centrā – 48 dienas.

Plastiskais ķirurgs bez rindas pieņem Rīgā un Jūrmalā, toties Liepājas reģionālajā slimnīcā speciālista konsultāciju nāksies gaidīt 560 dienas.

Женщины в больнице - Sputnik Latvija
Slēgt daļu slimnīcu: Kariņš izdomājis, kā cīnīties ar ārstu trūkumu

Dermatovenerologa konsultācijas vietām pieejamas bez rindas, citviet vizīti pie šī speciālista jāgaida līdz 136 dienas. Piemēram, 120 dienas sastāda rinda pie dermatovenerologa Rēzeknes slimnīcā.

Valsts kontroles dati liecina, ka Latvijā trūkst vismaz 3500 medmāsu un aptuveni 300 akušieru. Tikai 65% jauno ārstu pēc studijām paliek Latvijā, tikai 52% medmāsu un 54% akušieru sāk darbu Latvijā pēc diploma saņemšanas. Paaudžu nomaiņa nenorit efektīvi: 55% mediķu un aprūpes personāla ir vecāki par 50 gadiem.

Pie tam speciālistu daļa Rīgā un tās piepilsētās palielinās, bet reģions vērojams visu speciālistu trūkums. Situāciju reģions nav mainījuši arī Veselības ministrijas pasākumi ar mērķi piesaistīt rezidentus darbam aiz Rīgas robežām.

Ziņu lente
0