Par diviem cilvēkiem 64 eiro: rīdziniekus šokē atkritumu izvešanas rēķini

CC0 / pxhere / Мужчина у мусорного контейнера
Мужчина у мусорного контейнера - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neraugoties uz visiem galvojumiem, ka tuvākie trīs mēneši aizritēs rīdziniekiem bez izmaiņām, dažu namu iedzīvotāji jau sākuši saņemt astronomiskus rēķinus par atkritumu izvešanu.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Situācija ar sadzīves atkritumu izvešanu Rīgā joprojām paliek sarežģīta: kurš un kā nodrošinās rīdziniekiem šo pakalpojumu, joprojām nav skaidrs. Atgādināsim, ka jau 15. septembrī visai atkritumu apsaimniekošanai bija jāpāriet vienās privātās rokās – kompānijai "Tīrīga".

Полигон промышленных отходов - Sputnik Latvija
Burovs paskaidroja, kādēļ no Rīgas nav izvesti 10% atkritumu un kādas būs cenas

Tika sarīkots konkurss un parakstīts līgums, taču lietā iejaucās opozīcija, kas paziņoja, ka darījums ir liela mēroga Rīgas domes afēra. "Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis uzskata līgumu par verdzību (20 gadu garumā) un par rīdziniekiem draudošu ar pakalpojuma sniedzēja voluntārismu.

Kļuva zināms, ka atkritumu izvešanas cena pieaugs, taču par cik tieši palika neskaidrs. Parādījās baumas, ka par visiem 40%. Taču Rīgas domē centās nomierināt iedzīvotājus: kāpums iespējams vien par 9%, jo paaugstinās nodokļi.

Pušu pretošanās rezultātā Konkurences padome īslaicīgi bloķēja darījumu. Tuvāko trīs mēnešu laikā, kamēr Rīgas dome centīsies panākt, lai līgums ar "Tīrīga" paliek spēkā, atkritumus izvedīs trīs no četriem uzņēmumiem, kuri nodarbojās ar to līdz šim, iedrošināja Rīgas mērs Oļegs Burovs.

26 eiro par cilvēku pluss korekcija

Atkritumu izvešanai tiks saglabātas vecās cenas un līgumus nevajadzēs pārslēgt, paziņoja Rīgas domē.

Taču daži Rīgas iedzīvotāji jau sākuši saņemt dīvainus rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem. Piemēram, Sņežana Patrejeva publicēja sociālajos tīklos savu rēķinu par dzīvokli, kur norādīts, ka par atkritumu izvešanu septembrī ir jāsamaksā 64 eiro, savukārt kopējais rēķins par dzīvokli bez ērtībām, kurš atrodas Bolderājā, sastādīja 129 eiro.

"Veicot vienkāršas matemātiskas darbības, iegūstam… 26 ar kapeiciņu par cilvēku pluss korekcija – kur nu bez tās. Pavaicāju dāmai otrpus vadam, kā tā iznāk? Nezinu, sak, es skaitīt nemāku, mums šim nolūkam ir speciāli apmācīti aprēķinu speciālisti," atstāsta šokētā rīdziniece savu dialogu ar "Rīgas namu pārvaldnieks" darbinieci.

Komentāros autorei paziņoja par uzņēmuma "Tīrīga" tarifiem, kuri, spriežot pēc visa, ir nedaudz humānāki.

"Izvest 0,23 kubu maksā 5,07, ja izved katru nedēļu, tie jau būs 20,28 ar PVN. Zvanīju, noskaidroju, mums ir privātmāja," stāsta Kristīne.

Taču autore uzvēra, ka māju šobrīd apkalpo cita kompānija un caur "Rīgas namu pārvaldnieks", savukārt tarifs sastāda 11 eiro par kubu.

"Mums pagājušajā mēnesī par atkritumiem atnāca 54 eiro, izrādījās, ka viņi pagalmā pie mājas izjauca kaut kādu vecu šķūni un izveda to. Savukārt rēķinu par to sadalīja starp dzīvokļiem," raksta par savu stāstu Jeļena.

"Šodien Mārtiņa ielā 7 bija haoss par šo tēmu. Pie tam iedzīvotāji ieradās pie savas inspektores, bet viņa pēc izrakstītajiem rēķiniem vienkārši devās uz slimības lapu, savukārt tā, kas viņu aizvieto, pateica: "Neko nezinu, tā nav mana darīšana"," stāsta Irina.

Izrakstāmies un neko nemaksājam

Savukārt citi, attapīgāki rīdzinieki izdomājuši absolūti likumīgu taupības shēmu atkritumu izvešanā – pietiek vien ar dzīvoklī deklarēto personu skaita samazināšanu (summa tiek aprēķināta, pamatojoties uz dzīvojošo skaitu).

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš apsūdz Rīgas domi nekaunībā atkritumu skandāla dēļ

Savukārt viens no lietotājiem pat piekrita deklarēt visus Bolderājas iedzīvotājus savā dārza namiņā. Ja dzīvoklī nebūs deklarētu cilvēku, tad atkritumu apsaimniekošanas rēķinām, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, jābūt apaļai nullei, apgalvo idejas autors.

Tiesa izrādās, ka pastāv viena aizķeršanās – ja dzīvoklī neviens nav reģistrēts, tad var saskarties ar nekustamā īpašuma nodokļa palielinājumu. Taču uzņēmīgie rīdzinieki arī te izdomājuši, kā apiet likumu – dzīvokļa nodoklis tiek aprēķināts atbilstoši datiem 2019. gada 1. janvārī.

"Deklarējieties reizi gadā, kur vajag, un gatavs," sniedz padomus sašutušie iedzīvotāji.

Ziņu lente
0