Gripas sezona tuvojas: ārsti silti iesaka vakcinēties

© Sputnik / Андрей Старостин / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины против гриппа A/H1N1
Производство вакцины против гриппа A/H1N1  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Infektoloģijas speciālisti iesaka izmantot gripas vakcīnas pēc iespējas ātrāk, lai paspētu izstrādāties vielas organisma aizsardzībai no vīrusa.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Latvijas ārsti iesaka savlaicīgi vakcinēties pret gripu pirms ziemas sezonas un infekcijas slimību pacienu skaita palielināšanās, raksta Argumenti ņedeļi.

Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas infektoloģe Ludmila Vīksna iesaka potēties rudens sākumā, pirms gripas sezonas iestāšanās. Tādā gadījumā būs pietiekami daudz laika, lai vakcīna paspētu iedarboties un izstrādātos visas organisma aizsargspējas.

Pēc viņas vārdiem, vakcinācija nepieciešama cienījama vecuma cilvēkiem, kuri cieš no sirds un asinsvadu sistēmas, plaušu un nieru slimībām, kā arī cukura diabēta, jo viņiem biežāk veidojas komplikācijas, kas var novest pie letāla iznākuma. Tāpat riska grupā ir grūtnieces un bērni, kā arī cilvēki ar novājinātu imunitāti.

Вакцинация против гриппа - Sputnik Latvija
Briesmīgā gripa: iedzīvotāji biežāk mazgā rokas, taču no vakcīnas atsakās

Šogad Latvijā būs pieejamas vakcīnas pret četriem gripas ierosinātājiem, kas iespējami 2019./20. gada sezonā.

Komentējot strīdus par vakcinācijas efektivitāti, Rīgas 2.slimnīcas direktors Jānis Petronis atzīmēja, ka pēc vakcinācijas cilvēks var saslimt, taču slimību būs daudz vieglāk pārciest, un komplikāciju risks būs minimāls. Pēc viņa vārdiem, gripa pastāvīgi maina formu, un atliek tikai minēt, kāda tā būt, tomēr vakcīna ir nepieciešama.

Gripa ir nopietna infekcijas slimība, kas bieži izraisa komplikācijas, ir grūti ārstējama. Pagājušajā sezonā gripas komplikāciju rezultātā miruši 86 cilvēki. 2017. gadā slimība aiznesa 91 cilvēka dzīvību, gadu iepriekš – 75. Ik gadus Latvijas slimnīcās gripas rezultātā tiek hospitalizēti 1-1,3 tūkstoši pacientu.

Vakcinācija pret gripu pieaugušajiem un bērniem no 6 mēnešu vecuma (2019./20. gada vakcīna) maksā aptuveni 15 eiro.

2018. gadā grupas epidēmijas laikā tika pagarināts dežurējošo ārstu darba laiks Rīgā un reģionos. Ārsti atzīmēja, ka slimībai bija raksturīga īpaši augsta temperatūra – līdz 41 grādam, un aicināja visus saslimušos rūpīgi ārstēties un slimību "izgulēt".

Ziņu lente
0