Eurostat: Latvijas iedzīvotājus no bezdarba glābj augstākā izglītība

© Foto : pixabayБезработный
Безработный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Lietuvas iedzīvotājiem ar augstskolas diplomu ir daudz vieglāk atrast darbu nekā cilvēkiem bez augstākās izglītības, noskaidrojis Eurostat.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Bezdarba līmenis lielā mērā ir atkarīgs no izglītības līmeņa – cilvēkiem ar augstāko izglītību ir daudz vieglāk atrast darbu, vēsta Eurostat.

2018.gadā ES vidējais bezdarba līmenis starp cilvēkiem ar zemu izglītību sasniedza 12,5%, bet cilvēkiem ar augstāko izglītību – 3,9%. Pie tam laikā no 2002. līdz 2018.gadam šī starpība no 5,8 procentpunktiem pieaugusi līdz 8,6.

Металлообрабатывающее предприятие Malmar Sheet Metal - Sputnik Latvija
Četras darba dienas nedēļā: kad Latvija to varēs atļauties

Lielākā plaisa starp iespējām iekārtoties darbā cilvēkiem ar skolas un augstāko izglītību vērojama Slovākijā (24,8 procentpunkti), Lietuvā (16,4) un Latvijā (13,3), mazākā – Kiprā un Portugālē (2,2).

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas dati liecina, ka 2018.gadā 34% Latvijas iedzīvotāju 25-64 gadu vecuma grupā bija augstākā izglītība, pie tam 25-34 gadu vecuma grupā diplomi ir jau 42%.

Pētījuma rezultāti liecina, ka pieaugušie ar augstāko izglītību var cerēt uz ienākumiem, par 46% lielākiem nekā cilvēkiem ar vidējo izglītību. Cilvēkiem ar maģistra vai doktora grādu alga Latvijā ir par 64% lielāka nekā cilvēkiem ar vidējo izglītību.

2018.gadā nodarbinātība Latvijā 25-64 gadu vecuma grupā starp cilvēkiem ar augstāko izglītību sasniedza 89%, par 4% vairāk nekā vidēji ESAO valstīs un par 14% vairāk nekā starp cilvēkiem ar vidējo izglītību. Starp jauniešiem 25-29 gadu vecuma grupā ar augstāko izglītību bija tikai 9% bezdarbnieku, bet ar vidējo un vidējo speciālo izglītību – 16% bezdarbnieku.

Ziņu lente
0