Nerunāja krieviski un zaudēja darbu: deputāts par "Yandex.Taxi" vadītāja likteni Rīgā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs, Saeimas deputāts no "Attīstības/Par!" un zemessargs Mārtiņš Staķis šokēts ar vadītāja "Yandex.Taxi" stāstu. Vīrietis zaudējis darbu, jo nerunāja krieviski.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Rīgas taksista skumjais stāsts tik ļoti aizkustināja Aizsardzības ministrijas parlamentāro sekretāru, Saeimas deputātu "Attīstībai / Par!" frakcijā un zemessargu Mārtiņu Staķi, ka viņš par to pastāstīja saviem sekotājiem Twitter.

Vadītājs pasūdzējās par savu smago darba dienu un traumatisko pieredzi, sadarbojoties ar Yandex taksometru: vīrieti bloķēja par to, ka viņš nerunāja krievu valodā.

"Taksometra šoferis stāsta, ka karjera Yandex viņam ilgusi vienu dienu. Tā kā nav runājis ar klientiem krieviski, dabūjis zemus vērtējumus. No sākuma nobloķēts uz laiku, kamēr beigās vispār nav ticis pie pasūtījumiem," stāsta Staķis.

​Tomēr daudzi komentētāji nepiekrita politiķa sašutumam un atzīmēja, ka valodas prasmes apkalpošanas sfēras darbiniekam ir normāla prasība.

"Hmm, bet vai mūsu kā pasažieru vērtējumu neietekmētu tas, ka, piemēram, taksists Zviedrijā brauciena laikā nespētu ar mums sazināties angliski? Nav tā, ka mēs sagaidām, ka taksists runā ne tikai dzimtajā valodā?" vaicā autoram Edgars Dzenuška.

​"Ja būtu pārmesta nerunāšana angliski, vai tad šī sašutuma nebūtu?" interesējas Ilva Everte.

​"Un mums latviešiem visās darba intervijās trīs valodās jāprot, lai tik Vasīlijs un Džonijs saprastu," atzīmē komentētājs K.Puta.

​"Un būtu labāk, ja vairāk cilvēku prastu komunicēt ne tikai 3, bet vairāk valodās. Tieši tādā veidā mēs kļūtu gudrāki, bagātāki (ne tikai finansiāli, bet arī garīgi) un tolerantāki," piebilst Inguss Kokins.

​"Interesanti! Iespējams sarunāties ne tikai krievu vai latviešu. Citos pārvadātājos reizēm neprot latviešu valodu. Bet tāpēc jau nesamazina vērtējumu, jo svarīgi cik ātri un kvalitatīvi aizved nevis cik daiļi runā. Vairāku valodu zināšanas noder," raksta teoloģijas doktore un režisore Laima Geikina.

​Bija arī tādi, kuri atbalstīja deputāta sašutumu.

"Runāt ar Yandex klientiem latviski un gaidīt atsaucību ir tas pats, kas aiziet uz vietējo nacionālistu kongresu izdalīt viesiem Georga lentītes," sarkastiski uzrakstīja Reinis Traidās.

​Uz ko viņam uzreiz iebilda N.R.: "Fake news. Esmu braucis kādas 4-5 reizes, runāju latviski un puse no reizēm šoferis latvietis."

Ziņu lente
0